Beschikbaar op Android , iOS
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Diaro is een eenvoudige, gebruiksvriendelijke dagboekapplicatie. Nu kan je via Smartphone of tablet dagelijks/wekelijks/… schrijven over je belevenissen en ervaringen. Bovendien is het mogelijk je dagboek af te schermen tegen ‘indringers’ door een wachtwoord toe te voegen. Hoewel je persoonlijk informatie vaak zo goed mogelijk wil beschermen biedt Diaro ook de mogelijkheid aan berichten te delen met anderen via externe applicaties zoals o.a. Skype, Facebook of WordPress. Bovendien synchroniseert Diaro al je gegevens online en kan je ook via de webapplicatie aan de slag!
Integratie in het onderwijs
WERKVORM: Persoonlijk dagboek
Op de eerste plaats kan Diaro natuurlijk gebruikt worden door leerlingen en/of leerkracht om een persoonlijk dagboek bij te houden. Leerlingen kunnen ervaringen, belevenissen, ergernissen, pijn en vreugde dat ze doorheen de dag/week ervaren noteren in een dagboek. Het persoonlijk dagboek dient geen verder nut dan het ventileren van de leerling en het onder woorden leren brengen van ervaringen en gevoelens. Diaro geeft je de mogelijkheid je dagboek te beschermen met een wachtwoord, zo kan niemand aan jouw persoonlijke gegevens.
WERKVORM: Begeleiden van de leerlingen
Aansluitend op het persoonlijk dagboek kan deze applicatie gebruikt worden in het begeleiden van leerlingen die met bepaalde zorgen en/of problemen zitten. Zo kan de leerlingen gevraagd worden een dagboek bij te houden. Dit dagboek kan inzicht bieden in de problemen of situatie waar de leerling mee worstelt, waar hij het moeilijk mee heeft.
WERKVORM: Een reisdagboek
Vele scholen organiseren één of meermaals enkele korte en lange schoolreizen. Voor leerlingen en leerkrachten een leuke ervaring waar men dingen leert op een interactieve manier en waarop men mekaar op een andere manier leert kennen. Ouders blijven echter vaak ongerust achter en zouden alles doen om wat nieuws van hun kind(eren). Stel met Diaro een reisdagboek samen waarin iedere leerling op het einde van de dag over zijn/haar ervaringen een artikel schrijft. Aan dit bericht kunnen foto’s en zelfs een locatie worden toegevoegd. Als leerkracht lees je enkele leerlingen hun bericht en kies je er één uit. Deze ga je vanuit Diaro rechtstreeks uploaden op een blog (Bv. WordPress). Zo kunnen de ouders iedere avond lezen wat de ervaringen van hun kinderen zijn, door de ogen van …
WERKVORM: Een klasdagboek
Een werkvorm eerder van toepassing het basisonderwijs, is het bijhouden van een klasdagboek. In een klasdagboek schrijven leerlingen om de beurt iedere avond/iedere week wat ze in de klas beleefd hebben. Op deze manier werken we aan de schrijfvaardigheid van de leerlingen. Binnen het secundair onderwijs kan deze werkvorm natuurlijk ook gebruikt worden binnen taalvakken (Frans, Engels, Duits, …) om leerlingen ook in deze talen een bepaalde schrijfvaardigheid aan te leren.
WERKVORM: Godsdienst – Een levensbeschouwelijk dagboek
Binnen de lessen godsdienst kunnen we gebruik maken van een levensbeschouwelijk dagboek. Bij het afsluiten van een bepaald onderwerp stelt de leerkracht een levensbeschouwelijke vraag omtrent het onderwerp (Bv. Wie ben ik en wat maakt me tot wie ik ben? Hoe gaan we om met pijn en verdriet?). Leerlingen proberen zo goed mogelijk een persoonlijk antwoord te geven op deze vragen (eventueel thuis). Op het einde van het schooljaar is het leuk deze vragen weer op te rakelen en leerlingen hun antwoord terug te laten lezen. Is hun perspectief veranderd? Willen ze er iets aan toevoegen/veranderen?
WERKVORM: Taalvakken – Een boekbespreking
Binnen de lessen Nederlands, kan een dagboek gebruikt worden als alternatieve opdracht bij een boekbespreking. Leerlingen krijgen de opdracht enkele dagboekfragmenten te schrijven in naam van een bepaald personage uit het boek (hoeft niet het hoofdpersonage te zijn).
Alternatieven
MaxJournal
Digital Diary