Google Chrome is ongelooflijk flexibel en krachtig, wanneer je het koppelt met de juiste extensies. Zo is de extensie DocentEDU (Chrome, Firefox) een geweldige uitbreiding om als leraar te installeren. Het geeft je de mogelijkheid om een webpagina of online-document om te zetten in een boeiende, interactieve, digitale les.
Met de app (iOS, Android) kun je eenvoudig vragen, discussies, notities en HTML widgets toevoegen in een reeds bestaande webpagina en zo met je leerlingen delen. Eigenlijk leg je met DocentEDU een extra laag over de website, die je dan kunt bewerken.
Je kan het zien als een opdrachtenblad dat je over de website heen legt. In het programma (dashboard) verzamel je de antwoorden van de leerlingen.
Je kan dus snel en eenvoudig online content omzetten in interactieve en boeiende lessen.
Stel, je wilt dat je leerlingen thuis een online nieuwsartikel lezen. In plaats van hen alleen het artikel te laten lezen, kan je de leerlingen ook vragen laten beantwoorden (open en multiple choice vragen), video’s en links laten toevoegen die verband houden met het artikel, een discussie laten starten rond het thema van het artikel, bepaalde zaken laten markeren, … dit allemaal zonder de originele website te verlaten.
Met DocentEDU app en/of Plugin, is het heel eenvoudig zo’n interactieve, papierloze les op te zetten. Het gebruik is zeer eenvoudig en intuïtief. Een heel handige tool voor Flipping The Classroom of Blended Learning.
Je kan starten met een ‘free trial’ waarbij je 5 ‘Docents’ (hun term voor de webpaginalessen) kan aanmaken. De prijs bedraagt 35 euro op jaarbasis. Dat is inclusief een onbeperkt aantal studenten en ‘Docents’.
DocentEDU heeft verschillende functies die het tot een fantastisch instrument maken voor leraars. Naast de extra toevoegingen zoals video, links, afbeeldingen, … kun je ook een discussie in een artikel starten. Leerlingen zien automatisch in real-time de reacties van iedereen. Je hoeft de pagina niet telkens te vernieuwen. De app werkt fantastisch samen met andere online tools zoals Google Classroom, Google Docs, Quizlet, …
Daarnaast hebben ze ook een geweldig systeem voor het bijhouden van de antwoorden. Je kunt de reacties per klas, student of vraag filteren. Bij open vragen kun je manueel punten toekennen.
Wanneer leerlingen bij meerkeuzevragen, meerdere malen gissen, verliezen ze telkens een deel van de totale punten. Dit om te voorkomen dat ze blind gissen. Dit alles kun je zien binnen de gedetailleerde rapporten in je dashboard.
Ook handig is dat je Google Documenten kunt publiceren op het web en dat in een online interactieve ‘Docents’ omzetten. Zo kun je zelfs van oude Word-documenten en PDF’s ‘Docents’ maken. Alles wat je kunt plakken in een Google Document, kun je interactief maken.
Dit opent heel wat mogelijkheden doordat je video’s, HTML-widgets, simulaties, discussies, vragen, … kunt toevoegen. Dankzij de mogelijkheid tot het insluiten (embedden) krijg je eindeloze mogelijkheden voor het toevoegen van interactieve content, zoals flashcards, 3D-modellen, animaties …
DocentEDU heeft een eigen YouTube kanaal waar je tal van tutorials vindt.
Om je aan te melden voor DocentEDU heb je een Google account nodig. Als je de stappen voor het aanmaken van een account volgt, wordt de DocentEDU extensie automatisch gedownload en geïnstalleerd. Je kunt deze extensie ook apart downloaden vanuit de PlayStore of AppStore.
Installeer eerst de extensie en meld je aan als leerkracht. Laat daarna leerlingen ook de extensie installeren. Zij melden zich aan als leerling.
Je surft naar de website waarvan je een les wilt maken, klik op de extensie. DocentEDU wordt geladen. Je zult merken dat er een menu aan de rechterkant van het scherm verschijnt. Zie hieronder wat elk icoon vertegenwoordigt.