Wat is Bitmoji?
Bitmoji is een app waarmee je een persoonlijke avatar-emoji maakt, een cartoonfiguur
dat je zelf samenstelt. In de app heb je allerlei keuzemogelijkheden om deze avatar naar wens aan te passen: de vorm van het gezicht, haarstijl, oogkleur, wenkbrauwen, neus etc. Je kunt zelfs rimpels toevoegen en de outfit van jouw avatar kiezen. Je kunt hiermee een avatar samenstellen die op je lijkt.
Het is één van de populairste apps van het moment onder jongeren.
Je kan die populariteit natuurlijk uitspelen in het onderwijs. Hieronder enkele manieren hoe je Bitmoji kunt gebruiken in het onderwijs.
Feedback met Bitmoji
Bitmoji’s kunnen een leuke manier zijn om feedback aan leerlingen te geven met jezelf in de hoofdrol. Je feedback wordt zo nog persoonlijker. Leerlingen zullen ongetwijfeld de Bitmoji-personages leuk vinden en herkennen vanuit ‘Snapchat’.
Je kan ze heel eenvoudig invoegen bij een digitale evaluatie, maar je kan ze evengoed afdrukken op stickerpapier. De app Bitmoji werkt heel goed samen met Google Documenten doordat je de Chrome-extensie (te vinden via de Chrome Web Store) kunt installeren.
Digitale storytelling via Google Presentaties
Het voordeel van Google Presentaties is dat leerlingen realtime kunnen samenwerken aan een verhaal. De Chrome-extensie maakt het mogelijk dat leerlingen hun eigen personage kunnen invoegen. Daarnaast kunnen leerling afbeeldingen, achtergronden, tekstballonnen, animaties… naar wens toevoegen. Dit levert soms leuke en creatieve resultaten.
Een andere opdracht kan zijn: ‘Een dag uit mijn leven’.
De leerlingen kunnen via Google Presentaties ‘een dag uit mijn leven’ weergeven. Een soort vlog, maar dan met eigen Bitmoji’s. Ze vertellen hun dag vanuit hun eigen personage, voegen eigen achtergronden en afbeeldingen toe, brengen animaties aan … Wanneer je de presentatie laat afspelen wordt het een soort Bitmoji-vlog.
Andere mogelijkheden
Je kan Bitmoji’s ook gebruiken als een vorm van visuele ondersteuning in de les:
- spellingsregels uitleggen;
- lesprensentatie maken;
- klasafspraken uitleggen;
- …
Handleiding
Via de ‘Bitmoji’-extensie vanuit de Chrome Webstore kun je Bitmoji-avatars snel toevoegen aan je documenten.
Stap 1 – Aanmelden bij Google Chrome
Ga naar Google Chrome en meld je aan.
Stap 2 – Bitmoji installeren via de Chrome Webstore
Installeer de Bitmoji Chrome extension vanuit de Chrome Webstore.
Stap 3 – Chrome-extensie gebruiken
Na de installatie wordt er een Bitmoji-icoon toegevoegd naast de Omnibox (adresbalk).
Klik op de extensie en klik dan op ‘Get Started’.
Stap 4 – Aanmelden bij Bitmoji
Klik op ‘Sign Up for Bitmoji’
Vul je gegevens aan en klik op ‘Sign Up‘
Stap 5 – Je avatar ontwerpen
Wanneer je de eerste keer aanmeldt, doorloop je enkele stappen om je eigen ‘Bitmoji’ te ontwerpen. Je past de vorm van het gezicht aan, kiest je haarstijl, oogkleur, rimpels en je kunt zelfs de kleding van jouw avatar kiezen. Vervolgens krijg je allerlei stickers met jouw eigen cartoonfiguur.
Probeer je avatar zo te ontwerpen dat je leerlingen je onmiddellijk herkennen.
Tip – Wanneer je avatar is ingesteld, kan je de Bitmoji ook instellen in je gmail. Je kan dan rechtstreeks je eigen Emoji stickers toevoegen in je mails.
Stap 6 – Een avatar kiezen
Na de installatie van de extensie en het ontwerpen van je avatar kan je via de extensieknop een avatar toevoegen.
De avatars staan gegroepeerd in verschillende categorieën. Je kan op elk moment je avatar aanpassen via de knop linksboven.
Stap 7 – Een avatar toevoegen
Je kan de avatar rechtstreeks naar je document slepen (drag and drop) of via de rechtermuisknop de afbeelding opslaan, kopiëren en plakken in je Google document.
o
Tip – Wanneer je een afbeelding gaat toevoegen in Google Documenten wordt de ingevoegde afbeelding vaak heel groot afgebeeld. Je moet dan de grootte van de afbeelding gaan aanpassen. Wanneer je gebruik maakt van een tabel om afbeeldingen in te voegen, wordt de ingevoegde afbeelding automatisch aangepast aan de grootte van de cel.
Heb je zelf nog leuke ideeën om Bitmoji in de lessen te gebruiken? Plaats ze dan in het onderstaande reactieveld.
Of wil je meer weten over het werken met Google apps in de les? Dan zijn volgende nascholingen wel iets voor jou!