Beschikbaar op Android , iOS
,Windows
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Prowise, één van de grote namen inzake interactieve borden heeft heel wat meer te bieden dan enkel interactieve borden! Zo ontwikkelen ze o.a. de webtoepassing Prowise Presenter. Deze toepassing is gratis te gebruiken vanuit iedere browser (of via de betalende applicatie) en transformeert je browser in een interactief whiteboard. Maar waarom steekt deze toepassing kop en schouders boven alle soortgelijke toepassingen uit? Wel, naast alle ‘standaard‘ annotatiemogelijkheden als tekenen, schrijven, vormen en multimediaal materiaal (afbeeldingen, video …) biedt Prowise Presenter een heleboel gereedschappen aan. Een timer of zandloper, een tijdlijn-module, een Google Maps module, een memoryspel, … Het is allemaal gratis beschikbaar in Prowise Presenter!
Maar dat is nog niet alles! Gebruik je laptops, tablets of smartphones in de klas? Dan kan je gebruik maken van Proconnect! Deze app/webtoepassing maakt het mogelijk om de toestellen van je leerlingen te verbinden met jouw Prowise Presenter-account. Een eenvoudige stemming doen? Samen een woordenwolk maken? Je scherm doorsturen naar je leerlingen? Een interactieve quiz spelen? Proconnect maakt dit alles en meer mogelijk! Dit is zonder twijfel één van de must-have apps voor het onderwijs!
Wat met Prowise in de klas?
WERKVORM: Interactief presenteren
Prowise Presenter laat je toe om je materiaal (tekst, afbeeldingen, videomateriaal) op voorhand klaar te zetten gespreid over verscheidene dia’s (te vergelijken met een klassieke PowerPoint presentatie). Ook de gereedschappen en al het interactief materiaal zoals o.a. kaarten en tijdlijnen kunnen op voorhand klaargezet worden. Een multimediale, interactieve presentatie gebruiken op je les te geven? Het is mogelijk met Prowise Presenter!
WERKVORM: Een interactieve quiz!
Eén van de modules in Prowise presenter is het ontwikkelen van een quiz met behulp van ProQuiz. Het ontwikkelen van een quiz in ProQuiz is te vergelijken met Socrative, van interface tot vraagtypen (Meerkeuze-vragen en Open vragen). Een quiz kan bestaan uit meerdere delen en het is mogelijk om een gewicht (1-3) aan vragen mee te geven (een functie dat Socrative nog steeds mist). Om de quiz te spelen met je leerlingen dienen deze uiteraard eerst verbinding te maken via Proconnect.
WERKVORM: Samen een woordenwolk creëren!
Eén van de gereedschappen in het arsenaal van Prowise Presenter is ‘Woordenwolk‘. Met behulp van deze module kan je samen met je leerlingen (via ProConnect) een woordenwolk creëren. Maar hoe kan je een woordenwolk gebruiken in de les? Een aantal suggesties:
- Samen – Een woordenwolk maken bij de instap van een nieuwe les(senreeks) om de voorkennis van de leerlingen betreffende het nieuwe onderwerp in beeld te brengen;
- Samen – Laat leerlingen de net geleerde woordenschat (Nederlands, Engels, Frans, Duits …) reproduceren in de vorm van een woordenwolk. Volg dit op met een nabespreking: Welke woorden kennen jullie reeds? Ontbreken er woorden? Welke woorden zijn moeilijker te reproduceren? Zijn hier trucjes voor? … ;
- Samen – Regels opstellen met heel de klas met behulp van een woordenwolk;
- …
WERKVORM: Een eenvoudige stemming!
Ook een stemming is met Prowise Presenter en ProConnect eenvoudig en snel af te nemen in de klas. Ook hier kan je weer de vergelijking maken met Socrative. Maar waar ligt het verschil? Met Prowise heb je meerdere (Nederlandstalige) opties om de stemming af te nemen. Zo heb je niet enkel Waar/onwaar ter beschikking, maar bv. ook Goed/Fout, Eens/Oneens … Bovendien worden de resultaten niet enkel anoniem (in een eenvoudige grafiek) weergegeven. Maar is het ook mogelijk om van iedere leerling afzonderlijk het resultaat op te vragen. De resultaten van een stemming zijn bovendien op te slaan in Prowise! Je kan deze op ieder moment, op iedere plaats terug oproepen!
WERKVORM: Iedereen aan bord!
Een andere mogelijkheid om gebruik te maken van zowel Prowise Presenter als ProConnect is het doorsturen van je scherm. Er wordt een momentopname van jouw scherm gecreëerd en doorgestuurd naar alle leerlingen. De leerlingen krijgen een aantal gereedschappen ter beschikking en kunnen tekenen, schrijven en eenvoudige vormen toevoegen aan de schermcaptatie. Leerlingen werken niet samen aan één resultaat! Alle leerlingen werken afzonderlijk. Na afloop sturen de leerlingen het resultaat door naar de leerkracht. De leerkracht kan de resultaten van de leerlingen afzonderlijk openen (en projecteren) of naast mekaar plaatsen om te vergelijken. Deze resultaten zijn, net als de stemming, op te slaan in Prowise!
Zo kan je bv. een blinde kaart doorsturen naar de leerlingen en hen vragen om bepaalde landen in te kleuren of hoofdsteden aan te duiden. Stuur een afbeelding door van de structuur van een blad en laat hen de verschillende onderdelen benoemen. Stuur leerlingen een zin en laat hen in verschillende kleuren de verschillende zinsonderdelen aanduiden. Stuur leerlingen een blanco tijdslijn en laat hen de verschillende historische perioden aanduiden en benoemen. De mogelijkheden onbeperkt met deze werkvorm!