Beschikbaar op Android , iOS
, Windows
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Van Nearpod heb je ongetwijfeld reeds gehoord, maar wat is het nu juist? Nearpod kan je het best beschrijven als een klassieke presentatie vol interactieve elementen zoals o.a. quizzen en tekenopdrachten, dat bovendien rechtstreeks naar het toestel van de leerling gestreamed wordt. Bovendien is Nearpod (Silver) gratis te gebruiken… met een aantal beperkingen. Schaf je Nearpod Gold aan, dan krijg je ook toegang tot extra mogelijkheden zoals o.a. de integratie van webcontent, een twitterstream en audio.
In dit artikel een overzicht van alle beschikbare elementen in Nearpod Silver en mogelijke werkvormen!
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
Het opzet van Nearpod is eenvoudig. Maak een klassieke presentatie aan (PowerPoint, Keynote, Haiku Deck…), upload deze naar Nearpod en voeg er een heleboel interactieve elementen aan toe! Maar wat kan je nu juist toevoegen en hoe kan je deze elementen op een originele manier inzetten in de klas?
SLIDE
Met behulp van Slide kan je een nieuwe slide/dia toevoegen aan de Nearpod presentatie. Op zo’n slide kan je naast tekst ook een afbeelding plaatsen en indien je Nearpod Gold hebt aangeschaft kan je ook audiofragmenten toevoegen.
VIDEO
Met behulp van Video kan je eenvoudig videomateriaal toevoegen aan de Nearpod presentatie. Videomateriaal kan je zowel lokaal als via een cloudopslagdienst zoals Dropbox of Google Drive opvragen. Schaf je Nearpod Gold aan dan is het mogelijk rechtstreeks een videofragment van YouTube te gebruiken. Er bestaat reeds een heleboel educatief videomateriaal dat je kan gebruiken in de klas om:
- Een theoretisch onderwerp visueel aanbrengen;
- Extra achtergrondinformatie aanbieden;
- Instructies geven;
- …
Na of tijdens het bekijken van het videomateriaal kunnen uiteraard ook verscheidene opdrachten gegeven worden zoals bv.:
- Het invullen van een opdrachtenblad;
- De essentie/kern van de video samen vatten in een beknopte tekst;
- Het gevoel dat een video bij je los maakt weergeven in een afbeelding (Draw it)
of gedicht (Open ended question); - …
Werken met videomateriaal wordt pas echt interessant als leerlingen zelf videomateriaal kunnen creëren:
- De leerling wordt de leerkracht en maakt een eigen videohandleiding;;
- De leerlingen maken een promotiefilm voor een activiteit van de school;
- De leerling maakt een video waarin hij een wetenschappelijke proef uitvoert;
- De leerlingen nemen een interview af en leggen dit vast op video;
- De leerlingen creëren een Stop-motion filmpje dat een bepaald lesonderwerp toelicht;
- De leerlingen maken zelf een kortfilm (bv. een project in kader van de lessen Geschiedenis, Nederlands en P.O.) betreffende het lesonderwerp;
- De leerlingen leggen hun sportprestaties vast en analyseren achteraf aan hand van de video hun bewegingen in kader van de lessen L.O.
- …
Het materiaal gemaakt door de leerlingen kan je uiteraard opnieuw in de les gebruiken.
SLIDESHOW
Met behulp van Slideshow maak je een aparte diavoorstelling aan waar leerlingen vrij tussen de dia’s door kunnen navigeren. De mogelijkheid om vrij door de diavoorstelling te navigeren is een pluspunt en brengt een heleboel mogelijkheden met zich mee, zoals bv.:
- Gebruik Slideshow om een aantal afbeeldingen aan leerlingen te tonen betreffende het lesonderwerp (extra informatie);
- Ook opdrachten of instructies kunnen met een Slideshow aan leerlingen doorgegeven worden (iedere leerling werkt op zijn/haar eigen tempo);
- Laat leerlingen de passende afbeelding uit de Slideshow selecteren dat aansluit bij een verhaal, een wetenschappelijk principe (werk met een combinatie van Slideshow en Poll);
- …
OPEN ENDED QUESTION
Met behulp van Open ended question kan je leerlingen een bepaalde vraag voorschotelen die ze dienen te beantwoorden met het (virtueel) toetsenbord van hun toestel. De antwoorden die leerlingen geven verschijnen op het toestel van de leerkracht. De leerkracht heeft de mogelijkheid om een antwoord te selecteren en door te sturen naar de rest van de leerlingen. De mogelijkheid om immens snel van een grote klasgroep antwoorden te verzamelen en vervolgens individuele antwoorden te ‘tonen’ aan de rest van de leerlingen brengt ook weer een heleboel educatieve mogelijkheden met zich mee zoals bv.:
- #Back2School – Wie is het? maak op een originele manier kennis met je leerlingen. Stel hen een vraag via een Open ended question, selecteer een antwoord van één van de leerlingen en laat iedereen raden van wie dit zou kunnen komen;
- Het aangaan van een klasgesprek, waar iedereen een bijdrage aan levert;
- Individueel en klassikaal komen tot een definitie;
- Het creëren van een ‘woordenwolk’ als inleiding van de les (geeft meteen een mooi zicht op wat de leerlingen over een bepaald onderwerp weten);
- …
POLL
Met behulp van een Poll of een enquête krijg je meteen een overzicht van de standpunten van al je leerlingen. Deze activiteit leunt dicht aan bij de functionaliteit van bv. Socrative, Mentimeter e.d. Waar kan je het zoal voor gebruiken?
- De leerling een bepaalde oefening laten oplossen (bv. voor de lessen wiskunde);
- Het aangaan van een klasgesprek, waar iedereen een bijdrage aan levert;
- Het organiseren van een stellingenspel;
- …
QUIZ
Met behulp van Quiz kan je uiteraard snel en efficiënt een quiz organiseren. Een beperking op deze activiteit is dat het enkel mogelijk is om meerkeuzevragen toe te voegen. Iedere leerling doorloopt de quiz op eigen tempo, de leerkracht heeft een overzicht van welke leerling zich op welke vraag bevind. Hoe kan je dit element inzetten in de les?
- Een quiz gebruiken om de voorkennis van je leerlingen te activeren;
- Speel dezelfde quiz op het einde van de les nogmaals om de vooruitgang in kennis van je leerlingen waar te nemen;
- Uiteraard kan Quiz gebruikt worden om te evalueren, maar brengt een aantal beperkingen met zich mee (bv. enkel Multiple Choise);
- …
DRAW IT
Met behulp van Draw it is het mogelijk een tekenopdracht te geven aan je leerlingen. Zo krijgen leerlingen een opdracht/vraag in combinatie met een leeg canvas of door jou gekozen afbeelding. Op dit leeg canvas/afbeelding moeten leerlingen hun antwoordt tekenen. De antwoorden van de leerlingen zijn ook hier weer, na afloop, met de andere leerlingen te delen, ideaal om de oefening te bespreken in de klas!
- #Back2School – Dit is mijn passie!- Maak een nieuwe Nearpod presentatie aan en voeg, naast een slide met de opdracht, een tekenopdracht (Draw it) toe. Vraag leerlingen iets over hun passie te tekenen en het resultaat door te sturen. Eens de leerkracht de resultaten heeft kan de tekeningen één voor één doorsturen naar de leerlingen. De leerling wiens tekening getoond wordt op het toestel heeft één minuut de tijd om een woordje uitleg te geven;
- De mogelijkheid om iedereen simultaan een combinatie-oefening te geven (bv. voor woordenschat, definities,…) te laten maken en bespreken;
- Leerlingen tekenen het gevoel dat ze krijgen bij het horen van een bepaald verhaal (Godsdienst);
- Leerlingen vullen een tijdlijn of kaart aan in kader van de lessen Geschiedenis of Aardrijkskunde;
- …
Mooi overzicht van wat er allemaal kan met Nearpod.
Als je meer wilt weten over Nearpod of als je als school of bestuur wil weten wat de (financiële) voordelen van een School of District Edition zijn, neem dan gerust even contact op.
Dat kan via de mail of via http://www.nearpod.com/seegenius