Beschikbaar op Android , iOS
en als webtoepassing
.
Korte omschrijving
Thinglink is een gratis applicatie/ webtoepassing waarmee het mogelijk is om ‘leven te blazen’ in een statische afbeelding. Met behulp van Thinglink voeg je ‘hotspots’ toe aan een afbeelding. Achter deze hotspots kunnen talloze zaken verborgen zitten zoals o.a. afbeeldingen, tekst, videofragmenten, websites… De applicatie bezit momenteel (nog) niet alle mogelijkheden die de webtoepassing aanbiedt, maar is desalniettemin zeker een kijkje waard! In een mum van tijd heb je een interactieve afbeelding uit het niets gecreëerd en deel je de afbeelding met leerlingen/collega’s!
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
WERKVORM: Multimediale kennismaking
Laat je leerlingen een foto van henzelf nemen. Deze foto voegen leerlingen hotspots toe aar zaken dat iets zeggen over henzelf (bv. een website van een hobby, een foto van familie, een videofragment van een onvergetelijk levensmoment, favoriete lied/band…). Deze afbeeldingen kunnen gebruikt worden om henzelf voor te stellen en kunnen makkelijk gedeeld worden met medeleerlingen.
WERKVORM: Materiaal delen
Een Thinglink afbeelding kan je in eerste instantie gebruiken om digitaal materiaal te bundelen en delen met collega’s of leerlingen. Je kiest een passende afbeelding (in kader van je les(senreeks) of thema) en voegt al het digitaal materiaal toe aan de afbeelding (bv. De tweet die je gebruikte tijdens de inleiding van de les, het vidofragment van YouTube waar je leerlingen informatie uit moesten halen, een foto van het bordschema, het geluidsfragment op Soundcloud dat je gebruikte in de luisteropdracht…). Deel vervolgens de afbeelding met collega’s of leerlingen.
WERKVORM: Kennis in kaart brengen
Eén van de voordelen van een mobiel toestel is de directe toegang tot het internet, een immense database aan kennis. Laat leerlingen wat informatie in kaart brengen dat ze online vinden bij het aansnijden van een nieuw lesonderwerp, een kaart van reeds bestaande kennis als het ware. Deze informatie kan later, tijdens de lessen, gebruikt worden om de les vorm te geven. Deze werkvorm is uiteraard ook geschikt om leerlingen kritisch te leren omgaan met digitale bronnen.
Tip: Laat leerlingen gericht informatie opzoeken; bv. een afbeelding van de desbetreffende persoon, een kaart van zijn/haar geboortestad, een bekende speech of uitspraak…
WERKVORM: Digitaal portfolio
Uiteraard kan de Thinglink ook gebruikt worden door de leerling. Laat de leerling een eigen Thinglink afbeelding aanmaken. Deze afbeelding dient als digitaal portfolio van de leerling. De leerling voegt hotspots toe met daarin een link naar zijn/haar presentatie op Sideshare, foto’s en/of videomateriaal van bepaalde projecten…
WERKVORM: Digitaal Oefenmateriaal
Thinglink kan ook gebruikt worden om oefenmateriaal te creëren voor je leerlingen. Vb. Een foto van Europa met op ieder land een hotspot naar de wikipediapagina van dat land.
Tip: Dit kan uiteraard uitgevoerd worden voor allerlei vakken. Denk bv. aan Hardware voor het vak informatica, Het menselijk lichaam voor Biologie…
Tip: Wil je dit een stapje verder nemen? Zorg naast deze statische informatie bv ook voor een link naar online oefenmateriaal bv. digitale steekkaarten van Quizlet, een enquete van Google Formulieren, oefeningen van Educaplay …
WERKVORM: Toetsen van kennis
Vraag leerlingen op een gedeelde afbeelding bepaalde onderdelen aan te duiden. Zo kan je bijvoorbeeld voor het vak informatica de onderdelen van een taakbalk laten aanduiden, voor het vak biologie de delen van het menselijk lichaam, voor techniek de onderdelen van een bepaalde machine…
WERKVORM: Een digitale taak/Webquest
Met behulp van Thinglink kan je opdrachten digitaal delen met je leerlingen. Plaats de opdrachten (tekst) op de afbeelding en plaats de bronnen (videomateriaal, geluidsfragmenten, afbeeldingen…) er naast. Op deze manier heeft de leerling de opdracht en het digitaal bronmateriaal op één plaats!
Tip: Op deze manier kan er uiteraard ook een eenvoudige webquest gecreëerd worden. Wil je leerlingen ook digitaal de antwoorden naar jou laten doorsturen? Maak dan gebruik van een Google formulier!
WERKVORM: Lichamelijke opvoeding – Ik Groei!
Met behulp van Thinglink kan je de groei van leerlingen visueel vastleggen. Laat leerlingen mekaar filmen als ze bepaalde oefeningen uitvoeren. Deze korte filmpjes worden later chronologisch geplaatst op een Thinglink afbeelding. Op deze afbeelding plaatsen leerlingen nadien eigen ‘commentaar’ waar ze in die fase nog aan moesten werken, waar ze fouten maakten. Deze afbeelding geeft de leerkracht niet alleen een beeld van hoe de leerling gegroeid is, maar via de ‘commentaar’ wordt het ook duidelijk of een leerling fouten kan opmerken in zijn/haar techniek.
Tip: Ook taalbegeleiding of begeleiding op vlak van motorische vaardigheden kan op deze manier visueel weergegeven worden.
WERKVORM: Taal – Nieuwe woordenschat aanleren!
Nieuwe woordenschat aanleren is niet altijd even makkelijk voor iedere leerling. Neem een audiofragment van ieder woord op en plaats dit online op Soundcloud (gratis). Maak een Thinglink afbeelding aan waar alle woordenschat visueel wordt op weergegeven. Plaats op ieder woord een hotspot naar het bijhorende geluidsfragment.
Tip: Je kan als afbeelding ook een woordenwolk (Wordle, Tagul, Tagxed…) gebruiken waar alle nieuwe woordenschat op weergegeven wordt.
WERKVORM: Taal – Nieuwe woordenschat aanleren!
Een afgeleide van bovenstaande werkvorm: Laat leerlingen een foto nemen van een (nieuw) woord dat ze moeten leren. Laat hen hotspots toevoegen die het woord zo duidelijk mogelijk definiëren (je kan dit uiteraard best begeleiden). Zo kan je hen een geluidsfragment laten toevoegen met de uitspraak van het woord, een geluidsfragment van een zin waar het woord correct in gebruikt wordt, een link naar de definitie van het woord online, een afbeelding waar de betekenis van het woord duidelijk wordt, een foto waarbij de leerling het woord uitbeeld…
Tip: Dit materiaal is uiteraard uitstekend te gebruiken als leermateriaal door de leerlingen!
WERKVORM: Taal – Creatieve boekbesprekingen!
Thinglink kan ook gebruikt worden om creatieve opdrachten bij een boekbespreking te verzamelen en te delen met leerlingen. Neem een foto van het besproken boek (of boeken) en voeg hotspots toe met daarachter de videotrailer, nieuwe cover, audioverslag… dat de leerlingen creëerden.
WERKVORM: Geschiedenis – Breng de (lokale) geschiedenis tot leven!
Laat leerlingen een kaart van een stad/dorp invoegen in Thinglink. Op de afbeelding duiden leerlingen de lokale geschiedenis aan m.b.v. tekst, afbeeldingen, videofragmenten… Dit kan zowel gebruikt worden als (voorbereiding op) een excursie of om de lokale geschiedenis in beeld te brengen.
Tip: Indien deze werkvorm wordt gebruikt bij het voorbereiden van een excursie kan je leerlingen ook vragen om temperatuur-/weersvoorspelling toe te voegen
WERKVORM : Geschiedenis – Bronanalyse 2.0!
Met behulp van Thinglink kan je een leuke, actieve oefening creëren om het kritisch denken bij leerlingen te stimuleren en aan bronnenanalyse te doen. Maak een afbeelding in Thinglink die een bepaalde historische situatie weergeeft. De personages op de foto geef je allemaal een stem (bv. via Soundcloud) die het verhaal vanuit hun standpunt vertellen. Daarnaast voeg je op de Thinglink afbeelding een aantal historische bronnen toe. Deze afbeelding deel je met je leerlingen en je stelt hen enkele vragen zoals: Wat is er hier echt gebeurd? Hoe (en uit welke bronnen kan je dit afleiden? Leerlingen werken individueel of in kleine groepjes aan de opdracht. Nadien worden de conclusies met heel de klas besproken.
Tip: Zelf een comic/afbeelding maken om een historisch tafereel neer te zetten? Neem dan zeker een kijkje naar Toondoo!
WERKVORM: Plastische opvoeding – Laat je kunstwerk spreken!
Voeg in Thinglink een foto toe van het kunstwerk. Voeg hotspots toe met daarachter een timelapse (video) van hoe de leerling het kunstwerk gecreëerd heeft, een audiofragment van de leerling die de achterliggende boodschap achter het kunstwerk uitlegt, foto’s van het proces dat het kunstwerk doorlopen heeft, foto’s van de materialen die de leerling gebruikt heeft…
WERKVORM:Ook Ik (de leerkracht) blijf groeien!
Iedere dag als leerkracht leer je bij, een weetje hier, een webtooltje daar. Leren wordt pas echt leuk als we het in groep doen en informatie/ideeën kunnen delen met mekaar! Ook Thinglink kan hier, op bepaalde vlakken, een handje helpen. Maak bijvoorbeeld een afbeelding aan met links naar je favoriete educatieve apps of webtools, deel deze met je collega’s en breng zo jouw kennis over aan collega’s!
Wil je meer uit Thinglink halen?
Om ten volle te genieten van alle educatieve mogelijkheden dat Thinglink aanbiedt combineer je Thinglink best met de kracht van andere webtoepassingen. Een greep uit de mogelijkheden:
- Met behulp van Issuu
kan je je cursus online plaatsen en delen met je leerlingen. Plaats je de link in een Thinglink afbeelding? Dan is je cursus digitaal raadpleegbaar via de afbeelding!
- Gebruik je PowerPoint presentaties in de les? Plaats deze online op Slideshare
. Gebruik vervolgens de bekomen URL om je presentatie in de Thinglink afbeelding te plaatsen. Je kan uiteraard ook linken naar andere presentatieprogramma’s als Prezi en Haiku Deck.