Mindmapping is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest gebruikte werkvormen in het onderwijs. Deze werkvorm wordt gebruikt om een grote hoeveelheid leerstof te ordenen en een overzicht te creëren. Om de mindmap toegankelijk te maken wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende kleuren en afbeeldingen/figuren. Mindmapping kan uiteraard niet enkel met pen en papier, ook op een tablet vind je een heleboel applicaties terug voor het maken van prachtige mindmaps. Hieronder een aantal applicaties om te mindmappen met daaronder een heleboel werkvormen om een mindmap in te zetten tijdens jouw lessen!
Gebruik jij een ander applicatie om te mindmappen? Laat het ons weten in een reactie!
Welke apps zijn voorhanden?
Popplet
Popplet is een prachtig platform voor het structureren van je ideeën. Een eenvoudige interface laat je toe in een mum van tijd een prachtige mindmap te maken. Bovendien is het één van de weinige apps die je toelaat afbeeldingen en tekeningen te verwerken in je mindmap. Popplets worden bovendien gesynchroniseerd tussen al je toestellen!
Enkel beschikbaar op iOS (aan €4,99) en als webtoepassing
Mindmeister
Eén van de trendsetters op vlak van mindmapping op het web, Mindmeister, is ook beschikbaar op tablets. Hoewel het nog niet alle functionaliteit van de webversie bevat, biedt de app reeds een heleboel mogelijkheden zoals o.a. het toevoegen van afbeeldingen en labels, je mindmaps organiseren in een mappenstructuur en mindmaps delen met anderen! Ook bij Mindmeister worden mindmaps tussen app en webtoepassing volledig gesynchroniseerd! Zonder twijfel één van de beste en mooiste mindmap apps beschikbaar!
Beschikbaar op Android , iOS
en als webtoepassing
Coggle
Coggle is de vreemde eend in de bijt op deze lijst. Coggle is namelijk niet beschikbaar als applicatie, enkel als webtoepassing. Waarom staat Coggle dan op deze lijst? Coggle is volledig toestelonafhankelijk en past zich m.a.w. aan aan het toestel (ongeacht het besturingssysteem), of het nu een smartphone, tablet of laptop is. Dit maakt dat Coggle een perfecte oplossing is voor een BYOD-situatie. De vereisten om met Coggle aan de slag te gaan zijn een internetverbinding en een Google account. Coggle biedt naast alle basis-mogelijkheden o.a. de mogelijkheid aan om simultaan samen te werken aan een mindmap, afbeeldingen in te voegen, checkboxes toe te voegen…
Enkel beschikbaar als webtoepassing
SimpleMind
Deze applicatie biedt helaas enkel wat basismogelijkheden aan. Zo is het creëren van een mindmap geoptimaliseerd voor mobiele toestellen, kan je de verschillende vertakkingen in je mindmap op een eenvoudige manier knippen, plakken en kopiëren, kan je de kleur van de vertakkingen aanpassen… Verder biedt de applicatie niets unieks aan. Al bij al geen slechte applicatie (heel gebruiksvriendelijk), enkel het ontbreken van unieke features maakt deze applicatie niet noodzakelijk een ‘must-have’.
Beschikbaar op Android , iOS
en als webtoepassing
IThoughts
IThoughts is mogelijk een van de meest complete mindmap ervaringen te vinden op een mobiel toestel. Zo is het niet alleen mogelijk een mindmap op te bouwen met tekst en afbeeldingen, maar ook Doodles, PDF-document, Keynotes e.d. kunnen eenvoudig en snel gekoppeld worden aan de mindmap. De mindmap vervolgens exporteren als afbeelding of PDF? Geen enkel probleem voor iThoughts!
Enkel beschikbaar op iOS (aan €9,99)
Hoe zet ik het ‘Mindmappen’ in in de klas?
WERKVORM: Voorkennis in kaart brengen
Een mindmap kan bij de start van een les(senreeks) gebruikt worden om de voorkennis van de leerlingen te activeren. Laat leerlingen een mindmap samenstellen rond het onderwerp van de les. Hierin plaatsen ze alles wat ze rond het onderwerp weten. Deze opdracht kan zowel individueel, in groep als klassikaal gebeuren. Het opstellen van zo’n mindmap activeert niet enkel de voorkennis van de leerlingen, maar leert hen bovendien deze kennis te structureren. Hetgeen de leerlingen in kaart hebben gebracht kan je gebruiken om de les(sen) mee op te bouwen.
WERKVORM: Een mindmap als kapstok!
Tijdens een les of lessenreeks kan een mindmap uiteraard ook gebruikt worden als ‘kapstok‘ om nieuwe kennis aan ‘op te hangen’. De mindmap dient in deze leerfase als tool om de leerstof gestructureerd op te nemen. Deze werkvorm kan een uitbreiding zijn op de voorgaande, waarbij nieuwe kennis in de ‘voorkennis-mindmap’ wordt verwerkt. Hierbij is het wel aan te raden dat je de voorkennis van de leerlingen klassikaal bundelt in een mindmap i.p.v. individueel of in verschillende groepen.
Tip: Coggle is uitstekend om met meerdere leerlingen aan één mindmap te werken.
Tip: Eenvoudig en snel een Coggle mindmap delen met anderen? Plaats de link achter een QR-code. Leerlingen hoeven enkel de QR-code in te scannen en ze hebben toegang tot de mindmap.
WERKVORM: Leerstof herhalen
Aansluitend op de voorgaande werkvormen kan een mindmap uiteraard ook gebruikt worden op het einde van een les of lessenreeks om het geleerde gestructureerd te herhalen. Indien leerlingen geen mindmap maakten voor of tijdens de les, is dit het perfecte moment om hen een te laten construeren.
WERKVORM: Een To Do lijstje 2.0
Het gebruik van een mindmap bij een groepswerk, GIP of vakoverschrijdende opdracht kan helpen om deze grote projecten in goede banen te leiden. Zo kan een mindmap het proces van het werk visueel weergeven.
WERKVORM: Presenteren met een mindmap!
Hoezeer je ook zweert bij PowerPoint en Prezi, er bestaan talloze alternatieven om een presentatie (of les) te ondersteunen. Ook een mindmap is hiervoor uitermate geschikt! De mindmap bestaat uit de kernboodschap van je les en legt voor de leerlingen meteen duidelijke relaties uit. Indien je leerlingen bij aanvang van de les een foto laat trekken (met hun tablet of smartphone) kunnen ze bovendien verdere notities maken op de mindmap zelf. Hierbij hebben ze meteen samenvatting van de les.
Tip: Een foto van het bord of een presentatie laten trekken? Gebruik de applicatie YouSnap Cam voor een verbluffend resultaat!
Weer zo’n absoluut interessant item voor de levensbeschouwelijk vakken ( voor heel wat andere vakken ook denk ik)
Poficiat
De beste mindmap app voor de iPad is in mijn ervaring iThoughtsHD, http://www.ithoughts.co.uk/