Beschikbaar op Android , iOS
, Windows 8
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Geogebra: al meer dan 10 jaar een klinkende naam als ict-hulpmiddel in het wiskundeonderwijs. Het computerprogramma is ondertussen uitgegroeid tot een ongelooflijk krachtig instrument waar zowel vlakke meetkunde, grafische voorstellingen, statistiek, CAS, en in de toekomstige versie ook ruimtemeetkunde mogelijk zijn. Sinds kort is ook een app beschikbaar die toelaat Geogebra te gebruiken op tablets. Er is een versie voor zowel Android, iOS als Windows 8 toestellen voorhanden.
In de tabletversie is er voor gezorgd dat de besturing van Geogebra op een touch screen een heel stuk vlotter verloopt dan bij de gewone versie. De tabletversie is voorlopig wel nog enigszins beperkt qua mogelijkheden om zelf bestanden te maken. Maar geogebrabestanden (extensie .ggb) die gemaakt zijn met de volledige computerversie (Javaversie of html5-versie), kunnen wel degelijk op de tabletversie geopend en gebruikt worden. Uitzondering zijn (voorlopig?) de weergave van het rekenblad en het CAS.
Integratie in het onderwijs
- Maak vooraf de nodige ggb-bestanden klaar die in de les van toepassing zijn. In de regel gebruik je hiervoor het gemakkelijkst de computerversie omdat hier alle mogelijkheden aanwezig zijn. Bewaar deze bestanden bijvoorbeeld in GeogebraTube: de gratis online website waar iedereen gemaakte Geogebra bestanden kan opladen: www.geogebratube.org. Hier vind je overigens een schat aan materiaal: je hoeft je dus niet te beperken tot eigen gemaakte bestandjes.
- Je kan de bestanden natuurlijk ook bewaren in andere cloud diensten (Dropbox, Google drive, Skydrive of andere). De windowsversie van de Geogebra app gebruikt overigens alleen Skydrive (of je kan bestanden uitwisselen en openen via de mappen van de eigen tablet of het lokale netwerk). Op iOS en Android werk je het vlotst met GeogebraTube.
- Laat de leerlingen in de klas de ggb-bestandjes openen op hun tablet. Ze kunnen deze gemakkelijk bekijken, aanvullen, bewerken. Of de oefeningen oplossen die in een dergelijk Geogebra bestand kunnen opgenomen worden. Alle bestandjes kunnen natuurlijk later ook thuis bekeken worden.
- Laat leerlingen zelf wiskundige eigenschappen en stellingen ontdekken door de nodige ggb-bestandjes aan te reiken of door leerlingen zelf tekeningen te laten maken.
- ggb-bestanden die leerlingen maken of bewerken, kunnen zij nadien ook opslaan via clouddiensten om zo aan de leraar te bezorgen (of op de eigen tablet in geval van Windows 8).
Alternatieven
Desmos Graphing Calculator
hey juff
dit gezien !
Vriendelijke groeten
Yves Boermans directeur PSSD Green High & Campus Diepenbeek Stationsstraat 36 3590 Diepenbeek T 011 35 04 21 – F 011 32 14 69 yves.boermans@pssd.be http://www.pssd.be