Een tablet brengt een heleboel voordelen naar het klaslokaal. Eén van de meest prominente voordelen is het eenvoudig integreren van ICT en multimediaal materiaal in de klas. Sterker nog, het is een eitje om leerlingen zelf multimediaal materiaal te laten creëren. Zo is het met een tablet eenvoudiger dan ooit tevoren om video’s te schieten, bewerken en delen met anderen.
In dit artikel vindt u een oplijsting van interessante video-edditing-tools. Bij iedere applicatie brengen we ook enkele handige werkvormen aan.
Movie Studio
Deze Google app in enkel te verkrijgen op selecte Android-toestellen (voorgeïnstalleerd). Deze app biedt een heleboel ‘klassieke’ videobewerking-mogelijkheden aan als het knippen en plakken van videofragmenten, effecten toevoegen en het toevoegen van een audiofragment. Videofragmenten kunnen rechtstreeks uit de app geschoten worden. Bovendien is het mogelijk je eindproduct rechtstreeks te uploaden naar YouTube.
Beschikbaar op Android
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
- Met behulp van deze ‘klassieke’ videobewerkingssuite is het mogelijk leerlingen in kader van een uitstap zelf verschillende videofragmenten te laten schieten om deze vervolgens (ook weer rechtstreeks op de tablet) te bewerken en samen te voegen tot één geheel.
- Leerlingen kunnen een eigen promotiefilm maken voor de school of een activiteit op de school. Het eindresultaat kan gebruikt worden op de website of ELO van de school.
iMovie
Net als Movie Studio biedt iMovie een eerder klassieke videobewerkingssuite aan. Deze app onderscheidt zich van de rest door het grote aantal bewerkingsmogelijkheden gecombineerd met een intuïtieve gebruiksvriendelijke interface. Onder de mogelijkheden bevinden zich o.a. het aanmaken van een storyboard, titels aanmaken, videomateriaal versnellen of vertragen,…
Enkel beschikbaar voor iOS aan €4,49
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
- Met behulp van deze ‘klassieke’ videobewerkingssuite is het mogelijk leerlingen in kader van een project of uitstap zelf verschillende videofragmenten te laten schieten om deze vervolgens (ook weer rechtstreeks op de tablet) te bewerken en samen te voegen tot één geheel.
- Leerlingen kunnen een eigen promotiefilm maken voor de school of een activiteit op de school. Het eindresultaat kan gebruikt worden op de website of ELO van de school.
Vine
Eén van de meest spraakmakende apps van het moment is Vine. Met behulp van deze applicatie schiet je een korte (6 seconden), herhalende video. De video’s kan je voorzien van een titel, een beschrijving, een categorie en tags. Video’s kan je uploaden naar Vine en kan je nadien ook makkelijk delen met anderen via Twitter, Facebook en zelfs e-mail. De beperkte duur van video’s maakt dat deze app niet voor alle projecten gebruikt kan worden, anderzijds verplicht het leerlingen er toe het meest essentiële vast te leggen.
Beschikbaar voor Android , iOS
& Windows Phone
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
- Vakspecifieke toepassing – Een trailer voor een boek -Vraag leerlingen een boek/fragment samen te vatten in een filmpje van 6 seconden. Op deze manier worden ze ‘gedwongen’ de essentie van het boek op een creatieve manier samen te vatten en creatief te verwerken.
- Maak als leerkracht een eigen Voki (een sprekende avatar) om bepaalde opdrachten in te leiden of te begeleiden. Deze Voki’s kunnen bijvoorbeeld ook ingegraven worden in een webquest.
- Vakspecifieke toepassing – Vat een wiskundig probleem of oplossing samen in een kort filmpje
- Maak een kort Vine filmpje om het onderwerp van de komende lessenreeks aan te kondigen. Dit kan uiteraard in vele verschillende vormen voorkomen. Een cryptisch filmpje (bv een raadsel), het uitbeelden van een historisch personage,…
- Een Vine filmpje kan uiteraard ook gebruikt worden als promotiemiddel voor een aankomend evenement van de school.
- Met Vine is het ook mogelijk leuke stop-motion filmpjes te creëren!
Vyclone
Deze prachtige applicatie draait één en al om coöperatie! Je leest het juist, met behulp van deze applicatie werk je samen om een video te creëren. Je filmt met een aantal mensen tegelijk hetzelfde onderwerp of activiteit, vyclone synchroniseert het videomateriaal, analyseert het beste materiaal en creëert automatisch een dynamisch filmpje dat bestaat uit het materiaal van alle deelnemers.
Beschikbaar voor Android , iOS
& Windows
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
- Vakspecifieke toepassing – Laat leerlingen bepaalde experimenten filmen uit verschillende hoeken. Op deze manier creëer je een dynamisch filmpje van heel het experiment en worden alle hoeken belicht.
- Ook het creëren van bepaalde tutorial-filmpjes, instructiefilmpjes, filmpjes voor ‘flipping the classroom’… met behulp van vyclone kan zorgen voor dynamischer beeldmateriaal.
- Het filmen van bepaalde evenementen op school (denk bv. aan een loopwedstrijd) vanuit meerdere standpunten kan zorgt voor een heel dynamische kijk op het gebeuren (ten opzichte van een statisch beeld vanuit één standpunt).
Lapse It
Met behulp van deze applicatie maak je in een handomdraai een Time lapse. Bij een Time lapse wordt er om de zoveel seconden een beeld vastgelegd. Deze beelden worden na het filmen achter mekaar ‘geplakt’ om het effect van een versnelde film te creëren. Een Time lapse is uiteraard perfect om trage processen (bv. het groeien van een plant, het maken van een kunstwerk…) vast te leggen op video.
Beschikbaar voor Android & iOS
Hoe gebruik ik deze app in mijn les?
- Vakspecifieke toepassingen Aardrijkskunde: Voor het vak Aardrijkskunde kunnen een heleboel videoprojecten vastgelegd worden met deze applicatie, zoals o.a.:
- Het vastleggen van zonsopgang en ondergang
- Het vastleggen van het draaien van de sterren rond de hemelpool
- Het vastleggen van de verandering in wolken om verschillende wolken te onderscheiden
- Vakspecifieke toepassingen Wetenschappen (Biologie, Chemie, Fysica…): Ook binnen deze vakken heeft een time lapse een plaats. Een greep uit de mogelijkheden:
- Het vastleggen van de groei van een plant
- Het vastleggen van de reactie van een plant op het krijgen van water
- Het observeren van levende organismen m.b.v. een microscoop
- Het vastleggen van een chemisch experiment
Interesse in nascholing rond dit thema?