Het woord ‘presenteren’ associëren we vrij vaak met ‘slides’ en het programma ‘MS PowerPoint’. En toegegeven, met PowerPoint kan je prachtige presentaties in mekaar steken. Er bestaan echter een heleboel alternatieven om prachtige presentatie te creëren en geven. Veel van deze programma’s, web 2.0-toepassingen en applicaties schijnen een nieuw licht op ‘presenteren’. Om na te gaan welke applicatie of web 2.0 tool je het best gebruikt voor je presentatie moet je nagaan wat en hoe je wil presenteren. In dit artikel nemen we een kijkje naar welke applicaties je kan gebruiken om met behulp van je tablet een presentatie te creëren, te geven en te ondersteunen. Daarnaast bieden we enkele werkvormen aan om ‘presenteren met een mobiel toestel’ in de klas te brengen.
Haiku Deck
Met behulp van Haiku Deck is het mogelijk in een handomdraai een prachtige presentatie te creëren. Kies je thema, voeg je tekst toe, selecteer een passende afbeelding en je presentatie is klaar. Haiku Deck neemt de rest van de opmaak voor zich en zorgt voor een de perfecte balans tussen beeld, grafische elementen (zoals o.a. grafieken) en tekst. Haiku Deck blinkt bovendien uit in gebruiksvriendelijkheid en simpliciteit.
Wat? Klassieke presentatie met slides
Beschikbaar op iOS en op het web
Prezi
De alom bekende ‘PowerPoint-killer’ Prezi is ook beschikbaar op iOS. Met behulp van Prezi maak je vloeiende, dynamische presentaties. Kies een thema, voeg tekst, afbeeldingen, video’s en frames toe. Creëer vervolgens een pad langs de verschillende elementen en je bent klaar. Hoewel Prezi een iets langere leercurve heeft, is deze applicatie zeker de moeite waard je tijd in te steken!
Wat? Dynamische presentatie op één whiteboard
Beschikbaar op Android , iOS
en op het web
SlideIdea
SlideIdea is van de grond af gebouwd om op mobiele toestellen te draaien. Met deze applicatie creëer je bijzonder mooie, mediarijke (o.a. afbeeldingen, vormen en diagrammen en bovendien interactieve (!) presentaties. Zo is het bv. mogelijk de opinie van je publiek te vragen en dit weer te geven in een grafiek, feedback en vragen ontvangen van het publiek,… Kortom een applicatie om in de gaten te houden!
Wat? Klassieke presentatie met slides
Deck Slideshow
Ook Deck Slideshow is van de grond af gebouwd voor mobiele toestellen, compleet met unieke thema’s, geanimeerde diagrammen en overgangen. Daarnaast elimineert deze app ook de gebruikelijke PPT problemen zoals het gebruik van te veel tekst op je slides. De online omgeving van Deck Slideshow zorgt ervoor dat je de presentaties op ieder toestel met een browser kan openen en bekijken.
Wat? Klassieke presentatie met slides
Beschikbaar op Android , iOS
en op het web
KeyNote
Keynote is één van de meest complete presentatie-pakketten verkrijgbaar op iOS. In de hoeveelheid van mogelijkheden zullen PowerPoint-gebruikers zich probleemloos thuis voelen. Zo is het mogelijk een prachtige presentatie (slides) in mekaar te steken met niet enkel tekst en afbeeldingen, maar ook videomateriaal, tabellen, 3D-diagrammen, animatie, diaovergangen,enz … Aan dit volledige pakket hangt echter wel een prijskaartje van €8,99.
Wat? Klassieke presentatie met slides
MightyMeeting
MightyMeeting is geen klassieke presentatie-applicatie maar eerder een app om je presentaties met anderen te delen. Zo kan je presentaties streamen naar andere mobiele toestellen en is het zelfs mogelijk om annotaties te maken op je presentaties. MightyMeeting is een must have app voor het onderwijs! Weet wel dat de gratis versie van deze app enorm beperkt is.
Wat? Presentaties streamen en annoteren
Presentain
Ook Presentain werd de laatste maanden enorm bekend. Met behulp van deze prachtige applicatie is het mogelijk volledig te presenteren vanuit de cloud, mits je een bestaande presentatie ge-upload hebt. Wat Presentain echter interessant maakt is dat het je de mogelijkheid biedt je presentatie met behulp van je tablet of smartphone te besturen en simultaan een screencast op te nemen.
Wat? Ondersteunende tool voor presentaties met slides
Beschikbaar op Android , iOS
en op het web
Lees alles over deze applicatie in onze Workshop Aan de slag met Presentain‘
Presentation Next
Met Presentation Next kan je prachtige, verbazingwekkende presentaties creëren. De Presentation Next editor is geoptimaliseerd voor een Touch-screen, maar wordt evenwel ondersteund door muis en toestelbord. Het bekijken van een presentatie gebeurt volledig in de browser en is toestelonafhankelijk. Je kan m.a.w. ook gemaakt presentaties weergeven op een Android of iOS toestel.
Wat? Presentaties klaar voor de toekomst met deze HTML5-editor!
Slide Pocket
Slide Pocket doet me vaag denken aan Haiku Deck. Zo-ook is het opzet van deze applicatie zo eenvoudig mogelijke een prachtige presentatie in mekaar te steken. Je vertrekt uit een template en voegt hier je tekst en afbeeldingen in. Eens je presentatie voltooid is, heb je de mogelijkheid de presentatie te exporteren om deze te delen met anderen. Bij het presenteren zelf biedt de app enkele handige hulpmiddelen zoals o.a. een laserpointer.
Wat? Eenvoudige ‘klassieke’ presentatietool met slides
Werkvormen
Een presentatie geven, het past in zowat alle mogelijke vakken, kan gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen en met behulp van mobiele technologie kan het op ieder moment en op iedere plaats! Het presenteren met een mobiel toestel brengt heel wat mogelijkheden met zich mee. Hieronder bieden we enkele werkvormen aan over hoe je ‘presenteren met een mobiel toestel’ in de klas kan brengen.
Onderstaande werkvormen zijn niet noodzakelijk gebonden aan bovenstaande applicaties, maar bieden een wijde blik aan op het woord ‘presenteren’.
WERKVORM: Aardrijkskunde – #Back2School – Kennismaken m.b.v. Google Earth
Ben je leerkracht aardrijkskunde en zoek je een originele manier om kennis te maken met je leerlingen? Maak dan kennis met je leerlingen a.b.v. Google Earth. Laat leerlingen de applicatie openen op hun toestel of open Google Earth op de pc van de leerkracht vooraan in de klas. Stel leerlingen vervolgens een 3-tal vragen zoals bv: Waar woon je? waar zou je graag eens op vakantie gaan? Waar zou je later willen werken? Waar zou je nooit heen willen trekken? … Laat de leerlingen vervolgens één voor één naar voren komen om zichzelf voor te stellen. De leerlingen gebruiken Google Earth om een locatie in beeld te brengen (een huis, straat, stad of dorp, land…), vervolgens antwoorden ze op de vraag. Voor de volgende vraag geven ze de volgende locatie in. Leerlingen leren zo tijdens de eerste les van het schooljaar meteen hoe ze met Google Earth moeten werken. Kennis waar je later op kan voortbouwen (coördinaten e.d. opvragen).
Wil je meer te weten komen over Google Earth, neem dan zeker een kijkje naar deze pagina!
WERKVORM: Expertgroepen
Prezi is een uitstekende applicatie om te mindmappen. Zo werk je op één groot canvas i.p.v. op verschillende slides en heb je de mogelijkheid om naast tekst ook vormen, lijnen, pijlen, afbeeldingen en videomateriaal toe te voegen. De werkvorm ‘mindmapping’ kan je op verschillende momenten in de les gebruiken. Een voorbeeld, het werken met expertgroepen: Laat leerlingen in verschillende groepen een deel van de leerstof verwerken en samenvatten in een mindmap (m.b.v. de Prezi applicatie). Na het verwerken van de leerstof worden nieuwe groepjes gevormd. In ieder groepje zit één leerling van iedere voorgaande groep. Binnen iedere groep is iedere leerling een ‘expert’ in een deel van de leerstof. Iedere expert legt aan hand van hun digitale mindmap zijn/haar deel van de leerstof uit. De digitale mindmap kan vervolgens gedeeld worden met de andere leerlingen uit het groepje (zo heeft iedereen meteen een samenvatting).
WERKVORM: Aardrijkskunde – Tools combineren
Vraag leerlingen een presentatie te geven over een bepaald land. In deze presentatie bespreken leerlingen enkele (eventueel door de leerkracht vastgelegde) aspecten van dat land zoals bv. geografische kenmerken, economische toestand, demografische gegevens,… Hier kan wat gespeeld worden met applicaties. Zo kan je bv. een algemene presentatie opbouwen in Haiku Deck, Google Earth gebruiken om het land te situeren, Google Streetview gebruiken om een typische bouwstijl te tonen, Socrative gebruiken om op het einde van de presentatie een quiz te doen,…
WERKVORM: Geschiedenis – Een klassieker (1ste graad, 2de jaar)
Stel een lijst op met Griekse mythen en vraag je leerlingen hun naam te plaatsen achter een mythe dat hen aanspreekt. Leerlingen zoeken deze mythe thuis op (Boek, Internet,…) en zoeken een creatieve manier om deze mythe voor te stellen. Iedere les komt een andere leerling aan bod om een mythe te ‘presenteren’ aan zijn/haar medestudenten.
Tip – In het 2de semester ga je aan de slag met Romeinse mythen
WERKVORM: Geschiedenis – De rollen omdraaien (3de graad)
Vraag leerlingen een deel van de leerstof zelfstandig te verwerken (Bv. met behulp van begeleid zelfstandig leren). Vraag hen vervolgens de rol van de leerkracht over te nemen en de door hen geleerde leerstof over te dragen naar hun medestudenten. Baken de leerstof goed af en maak concrete afspraken met de leerlingen over de tijd die ze hebben om les te geven. Begeleid het proces van de leerling (van het verwerken van de leerstof tot het geven van de les) van begin tot eind en sta de leerling bij met tips hoe ze een dit onderwerp het best overbrengen naar anderen toe.
WERKVORM: Taalvakken – Nieuwe woordenschat aanleren
Haiku Deck kan gebruikt worden om leerlingen nieuwe woordenschat aan te leren. Maak een nieuwe presentatie aan en typ het woord (en eventueel de bijhorende definitie) op de eerste slide. Vraag vervolgens afbeeldingen op door op het afbeelding-icoon te drukken. Haiku Deck scant de tekst op je Presentatie en zoekt meteen rechtenvrije HD foto’s die verwant zijn met de woorden die je gebruikt. Kies een passende afbeelding en herhaal dit proces voor al je woordenschat. Bij het gebruik van deze presentatie in de klas krijgen leerlingen niet enkel het woord (en eventueel definitie) te zien, maar ook een visueel element dat het woord ondersteund, wat er voor zal zorgen dat (visueel sterke) leerlingen deze woordenschat sneller en makkelijker kunnen onthouden en kunnen toepassen in de juiste context.