Beschikbaar op Android , iOS
,Windows
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Zowel jong als oud ‘twittert’ tegenwoordig, en men doet het overal: thuis, in de auto, op school, … Maar wat is dat nu juist, ‘twitteren’? Twitter is een gratis microweblog waarmee je korte berichtjes van maximum 140 tekens de wereld in stuurt. Je hebt de mogelijkheid van mensen, bedrijven, diensten te volgen op Twitter en zo het laatste nieuwtjes als eerste te weten te komen. Maar zijn er ook toepassingen voor Twitter binnen het onderwijs? Die zijn er zeker! Er zijn talloze leerkrachten die Twitter iedere dag gebruiken voor uiteenlopende werkvormen!
Hoe gebruik je Twitter in de klas?!
WERKVORM: Kennismaking – Tweet jezelf!
Een originele manier om kennis te maken met je leerlingen aan het begin van het schooljaar? Vraag leerlingen één enkele tweet te versturen waarin ze kort vertellen wie ze zijn (als leerkracht twitter je uiteraard ook mee!) – Met dank aan Karine De Gendt voor deze werkvorm! (@karinedegendt)
WERKVORM: Examens! – Quiz Me Quick
Steun je leerlingen in de examenperiode met behulp van Twitter. Niet enkel aanmoedigingen, maar ook quizvragen kunnen getweet worden. Deze quizvragen hebben betrekking tot de leerstof die de leerlingen moeten verwerken voor het aankomende examen. Op deze manier biedt je leerlingen een extra middel aan om hun kennis te testen voor het examen van start gaat.
Tip: Hoe meer deelnemende leerkrachten = meer leerwinst!
WERKVORM: Examen! – Hulp op afstand
Je kan tijdens de examenperiode Twitter ook gebruiken als hulpkanaal voor de leerlingen. Spreek met leerlingen een hashtag af (bv. #hulp) waarmee ze via Twitter hulp kunnen vragen voor een bepaald examen, onderwerp,… Via dit hulpkanaal kunnen zowel leerkracht als leerling medestudenten van op afstand hulp bieden.
WERKVORM: Twitter als notificatiebord!
Twitter kan gebruikt worden als notificatiebord voor de school. Zo blijven leerlingen steeds op de hoogte van de laatste lokaalwijzigingen, uitstappen, aanpassingen in het lessenrooster of andere belangrijke informatie. Indien Twitter op deze manier gebruikt wordt kan het bv. worden ingesloten op de schoolwebsite, klasblog,… om de informatie zo snel mogelijk te verspreiden.
WERKVORM: Digitaal materiaal delen
Gebruik Twitter om digitaal materiaal aan je leerlingen te bezorgen. Via de tweets krijgen leerlingen hyperlinks naar interessante websites, online presentaties, YouTube-filmpjes, Google Drive bestanden,…
Tip: Maak gebruik van een URL shortener (bv. Google URL Shortener of bitly) om je tekens in Twitter te beperken.
WERKVORM: Een bron van informatie!
Zowel voor leerkracht als leerling is Twitter een immense bron aan informatie en inspiratie. Zo kan je met behulp van Twitter bepaalde mensen (bv. Larry Page), bedrijven (bv. Google), individuele producten (bv. Android) ‘volgen’ en zelfs Apps (bv. Twitter, Socrative…). Op deze manier blijf je steeds op de hoogte van het laatste nieuws.
WERKVORM: Deel je materiaal!
Wees niet bang om zelf ook te delen via Twitter. Twitter is een handig middel om snel informatie, lesideeën, digitaal materiaal, ondervindingen te delen met leerlingen, collega’s tot zelfs de hele wereld.
Vb.: Vik Pauwels (@PauwelsVik) gebruikt Twitter om zijn volgers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op vlak van ICT-integratie.
Vb.: Koen Vandenhoudt (@KoenVandenhoudt) gebruikt Twitter om zijn studenten van de hogeschool op de hoogte te houden van de ontwikkeling van educatieve webtools en apps. Vandenhoudt vraagt ook zijn studenten om suggesties en gaat met hen in gesprek (via Twitter) omtrent het gebruik van deze tools!
WERKVORM: Actualiteit in de klas
Aansluitend op de twee bovenstaande werkvormen is het mogelijk met behulp van Twitter actualiteit in de klas te brengen door het volgend van bepaalde personen of bedrijven. Zo kan je bv. de Amerikaanse presidentskandidaten volgen tijdens het behandelen van leerstof omtrent de Amerikaanse verkiezingen.
WERKVORM: Hoofd- en bijzaak onderscheiden
Studenten hebben het vaak moeilijk met hoofd- en bijzaak van mekaar te scheiden. Met behulp van Twitter kunnen we leerlingen hierin trainen. Vraag je leerling(en) een stuk leerstof, de kern of de sleutelbegrippen te noteren in één enkele tweet (maximum 140 tekens).
WERKVORM: Tweet ‘on the go’
Twitter kan tevens gebruikt worden als communicatiemiddel in een stadsspel of stadszoektocht. Via Twitter ontvangen leerlingen vragen/opdrachten/cryptische omschrijvingen dat te maken hebben met de locatie waar ze zich bevinden of waarheen ze zich moeten begeven. Let op! Voor deze werkvorm is een smartphone of tablet met 3G abonnement nodig!
WERKVORM: Geschiedenis – ‘Historical Tweets’
Voor het vak geschiedenis kan je een Twitteraccount opstellen voor een historisch personage (bv. Alexander de Grote of Julius Ceasar). Er wordt getweet vanuit het historisch personage binnen een bepaalde tijdsperiode, in de stijl en woordenschat passend bij de (historische) achtergrond van dat personage. Deze tweets kunnen op allerhande manieren en momenten in een les gebruikt worden, o.a. om de les(reeks) in te leiden, als rode draad doorheen de les(reeks), bij wijze van herhaling, als ondersteuning bij het studeren, …
Tip: Inspiratie nodig? Breng een bezoekje aan www.historicaltweets.com!
WERKVORM: Godsdienst – Ik heb een mening!
Leerlingen confronteren met een bepaalde stelling, hen een mening laten vormen en beargumenteren is één leukste werkvormen om te gebruiken in een les Godsdienst. Met behulp van Twitter kunnen we dit ook buiten de lessen godsdienst brengen. Plaats een bepaalde stelling op Twitter en laat je leerlingen er op reageren. Prachtig ter voorbereiding of vederzetting van een bepaald onderwerp uit de les. Voor deze werkvorm is het belangrijk afspraken te maken over bv. het respecteren van ieders mening, een bepaalde hashtag (bv. #Vlor22),…
Tip: Twitter kan op dezelfde wijze gebruikt worden om te reflecteren op een onderwerp/werkwijze/…
WERKVORM: Aardrijkskunde – Waar ben ik?
Indien je in teken van de lessen aardrijkskunde je leerlingen wil leren werken met Google Earth kan je dit met behulp van Twitter omtoveren tot een spel. Vraag op Twitter aan je volgers wat informatie over hun locatie. Daag je leerlingen uit om aan de hand van deze tweets de locatie van deze personen te vinden op Google Earth.
WERKVORM: Taal – Al doende taalvaardig worden
Voor het aanleren van vreemde talen kan Twitter gebruikt worden om de taalvaardigheid van de leerlingen aan te scherpen. Stuur als leerkracht tweets in een vreemde taal en vraag leerlingen in deze taal ook te antwoorden (dit kan zowel binnen als buiten de les gebeuren). Een andere werkvorm is het tweeten van bepaalde zinnen in het Nederlands en je leerlingen vragen deze tweets te vertalen in de vreemde taal (of omgekeerd!).
WERKVORM: Taal – Zoals de ouden schreven
Ga je tijdens de lessen Nederlands met je leerlingen aan de slag met spreekwoorden? Plaats op Twitter (enige tijd voor aanvang van de les) een oproep naar mensen die een deel van een spreekwoord willen doorsturen. Vraag hen daarbij in de tweet een bepaalde hashtag te vermelden (bv. #KGKlas2b), zodat je in de klas makkelijk deze tweets kan filteren. In de klas ga je met verschillende groepen aan de slag om zo veel mogelijk tweets te beantwoorden (de spreekwoorden te vervolledigen dus). De groepen maken hierbij gebruik van spreekwoordenboeken en/of het internet. Na afloop kan je de spreekwoorden met behulp van de verschillende groepjes bundelen, betekenissen opzoeken,… – Een idee van Tessa van Zadelhoff
Tip: Alternatieve werkvorm: Leg contact met een andere school/klas en spreek een moment af om deze opdracht samen te doen. In plaats van de buitenwereld achter tweets te vragen, laat je de leerlingen spreekwoorden omzetten in een tekening of afbeelding (bv. met LINE Brush of Skitch) om deze vervolgens te twitteren naar de andere school/klas. Het is aan hen zo snel mogelijk het spreekwoord te achterhalen. De andere school/klas doet net hetzelfde.
WERKVORM: Taal – Raadsels, anagrammen en andere mysteries
Naast het spelen met spreekwoorden zijn er natuurlijk nog vele andere taalspelletjes te spelen met Twitter. Zo kan je bijvoorbeeld een raadsel of anagram op Twitter plaatsen als ‘smaakmaker’ van je les(reeks). Of scherp de woordenschat van je leerlingen aan door ‘scrabble’ over Twitter te spelen. Plaats hiervoor een enkele letters op Twitter en laat je leerlingen zoveel mogelijk woorden vormen. Wil je woordenschat nog verder aanscherpen kan je een bepaald woord tweeten en is het aan je leerlingen om een synoniem, antoniem en/of homoniem van dat woord zo snel mogelijk terug te tweeten!
WERKVORM: Taal – Wij schrijven een Tweetstory
Gedurende de lessen Nederlands (of eventueel een vreemde taal) kan er met behulp van Twitter een tweetstory gemaakt worden. Een tweetstory is een verhaal dat ontstaat met 140 tekens per keer (1 tweet). Het schrijven van een dergelijk verhaal kan de woordenschat, taalvaardigheid en creativiteit van leerlingen versterken.
Tip: Kies een thema/genre dat in het verhaal centraal zal staan bv. Een sprookje, liefdesverhaal, een avontuur,…
Tip: Laat leerlingen nieuwe woordenschat gebruiken, aangeleerd tijdens de lessen.
Tip: I.p.v. een Tweetstory kan je een TweetHaiku laten creëren
Wil je meer halen uit Twitter?
- Twitter visualiseren! Om Twitter visueel weer te geven kan je gebruik maken van Tweetbeam. Met behulp van deze gratis online toepassing (account niet vereist) worden tweets rond een bepaald onderwerp (m.b.v. een ‘hashtag’) of tweets van een bepaalde gebruiker gegoten in een prachtige mozaïek.
- Een digitale krant! Een andere handige gratis online toepassing is paper.li. Met behulp van deze gratis tool kan je een eigen digitale krant ontwerpen (en verspreiden). In deze digitale krant kan je naast Twitterberichten ook YouTube-filmpjes, Facebook en Google+ berichten, RSS-feeds, weblinks,… plaatsen. Deze digitale krant heeft een heleboel mogelijke doeleinden: Leerlingen en ouders informeren, leerlingen op de hoogte houden van de actualiteit omtrent een bepaald onderwerp dat behandeld wordt in de les(sen), een eigen school- of klaskrant laten creëren door de leerlingen,…
- Meerdere Twitteraccounts beheren, hoe doe ik dat? Indien je meerdere Twitter-accounts hebt is het soms moeilijk beide te onderhouden. Tweetdeck biedt hier een oplossing voor. Met behulp van deze gratis online toepassing kan je de Twitterfeeds van meerdere accounts tegelijk bekijken en rechtstreeks Twitteren uit naam van al deze accounts.
Tip: Gebruik deze tool bv. indien je zowel de Twitteraccount van de school als jezelf moet onderhouden.
Twitter in actie
Zeer interessante bijdrages. Dank hiervoor. Misschien toch even alle teksten goed laten nalezen zodat ze vrij zijn van grammaticale fouten ? 😉
Pingback: Twitteren, hoe begin ik eraan? « Basis ICT