Spotzi Atlas
OS: Android (2.2 en hoger), iOS (5.0 en hoger) en Windows 8
Categorie: vakspecifiek: Aardrijkskunde
Prijs: gratis
Korte omschrijving
Spotzi is een digitale atlas, bestaande uit een database van ongeveer een 500-tal kaarten. Navigeren over de wereldkaart doe je met behulp van het touchscreen van je toestel. Snel navigeren kan je met behulp van een handige zoekfunctie. Het is, net als Google Maps, mogelijk om tot het straatniveau in te zoomen. Daarnaast is het mogelijk om over te schakelen op satelietweergave om een levensecht beeld (top-down) te krijgen van de regio die je bekijkt, net als Google Maps. Wat deze applicatie echter onderscheidt van het alom bekende Google Maps is de mogelijkheid tot het gebruiken van bepaalde filters. Door het toepassen van een bepaalde filter wordt er een extra informatielaag bovenop de wereldkaart geplaatst. Deze filters zijn een gigantische bron van informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen, bv. bevolkingsdichtheid, de hoeveelheid gevallen neerslag, ecosystemen, geologische breuken,… Het is zelfs mogelijk een filter toe te passen voor het weergeven van bepaalde bekende metrolijnen en skipistes. Bij het selecteren van een bepaalde filter verschijnt er onderaan de wereldkaart een informatiepaneel met een legende, omschrijving, wiki en begeleidende video voor de gekozen filter. Je kan slechts één filter simultaan laten weergeven, het is dus niet mogelijk om lagen te vergelijken door deze op mekaar te leggen.
Integratie in het onderwijs
- Spotzi Atlas kan in eerste plaats gebruikt worden als aanvulling (of zelfs vervanging) van de ‘dagdagelijkse’ papieren atlas. Door de enorme hoeveelheid aangeboden filters is deze applicatie een enorme bron van informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Enige beperking, ten opzichte van een papieren atlas, is dat het niet mogelijk is om coördinaten te leren lezen en/of af te leiden.
- De applicatie laat niet toe dat er meerdere filters over mekaar heen weergegeven worden. Dit probleem kan verholpen worden door 2 leerlingen samen te laten werken en op iedere tablet een andere filter te laten toepassen. Deze manier van werken maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een (eventuele) correlatie te zoeken tussen de ligging van de tektonische platen en de aardbevingen op aarde.
Kent u nog andere toepassingen voor Spotzi in het onderwijs? Contacteer ons en wij voegen je idee toe!
Alternatieven
- Google Maps
- Thematic Maps of World
- Verkrijgbaar voor iOS (5.0) aan €4,49
- Bied volledige database aan thematische kaarten aan
Spotzi in actie
Pingback: Spotzi atlas | maximhessel