Beschikbaar op Android , iOS
en Windows 8
Korte omschrijving
Skype hoeft eigenlijk geen introductie meer, het is reeds jaren een vaste waarde in onze maatschappij! Met behulp van Skype is het mogelijk gratis te chatten en te (video)bellen met iedereen, over de hele wereld, ongeacht welk apparaat je bezit (Android, iOS, Windows 8). Naast het chatten en videobellen is het ook mogelijk foto’s, video’s en bestanden te delen met je contactpersonen. Het enige minpunt is het limiet op het aantal videogesprekken. Dit is namelijk gelimiteerd tot 20 sessies. Dit kan je uiteraard verhelpen door het aankopen van een Premium-account.
Voelt u zich beperkt door het geringe aantal videogesprekken dat je kan aangaan en wil je niet upgraden naar een Premium-account? Dan kan je gebruik maken van o.a. Google Hangouts of Paltalk Video Chat!
Integratie in het onderwijs
- Skype maakt het mogelijk te communiceren met mensen over een grote afstand. Dit maakt het ook mogelijk een interview af te nemen van iemand, ook al kan deze persoon niet langs komen in de klas. Als leerkracht leg je het contact met de desbetreffende persoon (brandweerman, fysicus, dokter, burgemeester, …) en bereid je het interview in de klas voor met je leerlingen (Welke vragen stel je aan deze persoon?). Maak daarnaast duidelijk afspraken over wanneer het interview plaats vindt en hoe lang dit zal duren. Op deze manier krijg je als leerkracht de kans een extern persoon te betrekken bij je lessen (mensen die niet steeds beschikbaar zijn om de reis naar de school te ondernemen) zoals bijvoorbeeld een theoloog tijdens lessen ‘levensvragen’ in het vak godsdienst, een politicus aan het woord laten in de lessen maatschappijleer en/of geschiedenis, de schrijver van een gelezen boek voor het vak Nederlands, …
- Voor taalvakken bied Skype natuurlijk enorm veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk een videoconferentie te houden met iemand uit een ander land, in een vreemde taal. Op deze manier krijgen leerlingen de kans de woordenschat die ze opdoen in de taalvakken te gebruiken in een levensechte situatie. Als leerkracht moet je natuurlijk wel de nodige contacten leggen om zoiets te laten door gaan.
- Eén van de eerste zaken dat in taalvakken aan bod komt is het uitleggen van de weg in een vreemde taal. Een klassieke opdracht is een plannetje geven aan de leerlingen en ze moeten een persoon van punt A naar punt B brengen. Met behulp van Skype kan je dit interactief maken. Zo plaats je een leerling ergens in het schoolgebouw. Met behulp van Skype loodsen de andere leerlingen de bewuste leerling naar het leslokaal door gebruik te maken van de vreemde taal. Je kan natuurlijk verschillende groepjes naast mekaar laten werken. Eens de persoon het lokaal bereikt heeft vertrekt een andere persoon van het groepje naar een plaats in de school (eventueel aangegeven door jezelf, als leerkracht) waar de opdracht opnieuw begint. Zo het je de combinatie van het uitleggen van de weg met het luisteren naar de instructies.
- Via Skype kan je extra ondersteuning bieden aan leerlingen buiten de lesuren. Leerlingen die extra uitleg nodig hebben bij bepaalde onderwerpen kunnen deze krijgen via een videogesprek. De leerkracht in kwestie moet hiervoor natuurlijk open staan en hier tijd voor willen maken.
- Skype kan tevens ondersteuning bieden voor leerlingen die extra zorg nodig hebben of langdurig ziek zijn. Leerlingen kunnen zo van thuis uit de les volgen en missen zo geen essentiële leerstof.
- Leerlingen die samen moeten werken aan een groepswerk kunnen met behulp van Skype rechtstreekse communicatie met mekaar hebben. Op deze manier is er geen onnodig over en heen ge-mail tussen de leerlingen.
Alternatieven
- Paltalk Video Chat