Beschikbaar op Android , iOS
,Windows 8
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Socrative, je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord! Met deze gratis webtoepassing/applicatie is het mogelijk om je klas van een vleugje digitalisering te voorzien. Hoe werkt het? Als leerkracht maak je (gratis!) een digitaal klaslokaal aan. Je leerlingen kunnen zich vervolgens (zonder het aanmaken van een account!) aanmelden in jouw digitaal klaslokaal. Dit kan tot 50 leerlingen simultaan en gebeurt volledig toestelonafhankelijk!
Maar wat kan je dan met Socrative doen? Eenvoudig en snel een vraag lanceren naar je leerlingen en de antwoorden automatisch verwerkt zien worden tot een handige grafiek! Het is uiteraard ook mogelijk om je vragen op voorhand in te geven in het systeem en met de leerlingen een leuke quiz te spelen! Toch liever een speelser element in de les halen? Laat je leerlingen dan in verschillende groepjes tegen mekaar strijden in Spacerace! De kers op de taart? Vragen worden automatisch verbeterd en je kan alle gegevens downloaden in een handig rekenblad of PDF!
Hoe Socrative gebruiken in de klas?
WERKVORM: Kennismaking – Wie is het?
Maak op een leuke interactie manier kennis met je leerlingen door ‘Wie is het?’ te spelen met behulp van Socrative. Maak een nieuwe quiz aan en vul deze met vragen van het type ‘Short Answer’. Plaats vragen als: ‘Als je eender wie ter wereld zou kunnen ontmoeten, wie zou dat zijn?’, ‘Waar wil je zeker nog eens heen in je leven?’, ‘Als je één wens krijgt, wat zou deze zijn?’, ‘Wat was het meest enge dat je ooit overkomen is?’… Na iedere vraag kan je de antwoorden van de leerlingen projecteren. Kies enkele opvallende antwoorden er uit en laat de klas raden wie het antwoord gaf. Op deze manier leer je leerlingen op een andere manier kennen, en leren de leerlingen zelf ook iets nieuws van mekaar.
OF
Maak gebruik van deze werkvorm om onderwerpen op een zinvolle manier aan te snijden tijdens de lessen godsdienst. Het enige wat je moet doen is je vragen aanpassen naar het thema (bv. dood en leven, geloof…) dat je wil bespreken met je leerlingen.
WERKVORM: Stellingenspel
Breng een stelling de klas in. Vaag je leerlingen een standpunt ten opzichte van de stelling in te nemen en deze door te geven via Socrative (Via Snelle vraag, Multiple Choice of Short Answer). De keuze van de leerling wordt anoniem, digitaal (op eigen toestel) doorgegeven en zet leerlingen als gevolg minder aan tot het ‘volgen’ van de mondige leerlingen in de klas. Laat leerlingen de verschillende standpunten beargumenteren en neem de stelling opnieuw af om een eventuele meningsverandering bast te kunnen stellen.
WERKVORM: Differentiëren met Socrative
Een klas is vaak geen homogeen geheel en bestaat (afhankelijk van klas tot klas en vak tot vak) uit zwakke en sterke leerlingen. Het is vaak moeilijk om ons in 2 te splitsen om beide groepen voldoende te begeleiden. De zwakke leerlingen hebben extra begeleiding nodig, de sterke leerlingen een extra uitdaging. Stel met behulp van Socrative een aantal opdrachten/vragen op waar je de sterke leerlingen mee aan de slag kan zetten. Hebben de sterke leerlingen gedaan met de klassikale opdrachten? Vraag hen Socrative te openen en start de quiz met extra opdrachten. Jij kan je vervolgens tijdens de les focussen op het begeleiden van de ‘zwakkere’ leerling’, de sterke leerling wordt niet uit het oog verloren.
Tip: Indien een 2de/3de/… sterke leerling gedaan heeft met het verwerken van de klassikale opdrachten kan deze gewoon inspringen in de Socrative quiz zonder problemen (je hoeft met andere woorden de quiz niets steeds te herstarten als er een andere leerling mee wil starten).
WERKVORM: De beginsituatie en groei in kaart brengen
De beginsituatie van je leerlingen inschatten is niet altijd even makkelijk. Socrative kan je hierbij helpen. Stel met behulp van Socrative een quiz op en laat je leerlingen bij de aanvang van het onderwerp deze quiz invullen. De gegevens van de quiz worden door Socrative verwerkt in een Excel-document. Aan de hand van deze gegevens heb je meteen een heel goed zich op de voorkennis van je leerlingen aan de start van een nieuwe les(senreeks).
OF
Je kan deze werkvorm uiteraard nog een stapje verder nemen door dezelfde quiz op het einde van de les(senreeks) nogmaals te geven aan je leerlingen. Leg de gegevens van beide quizzen naast mekaar om de vooruitgang van je leerlingen in kaart te brengen. Uit deze gegevens kan bv. ook blijken dat een leerling of meerdere leerlingen alsnog moeilijkheden hebben met een bepaald deel van de leerstof. Deze leerling(en) kan je dan gericht verder begeleiden en ondersteunen met behulp van remediëringsopdrachten.
WERKVORM: Digitaal toetsen
Het is natuurlijk ook perfect mogelijk een digitale toets of overhoring af te nemen met behulp van Socrative. Je maakt deze quiz uiteraard op voorhand aan. Vrijwel alle vragen (met uitzondering van de essay-vraag) kunnen automatisch verbeterd worden door Socrative, zo heb je zelf minder verbeterwerk. De resultaten zijn bovendien eenvoudig te downloaden in een handig rekenblad.
Tip: Zorg ervoor dat de projector uitgeschakeld is tijdens het afnemen van een overhoring via Socrative.
Tip: Wees je er van bewust dat je leerlingen werken op een toestel dat toegang heeft tot het internet! Pas indien mogelijk je vragen aan (eerder oorzaak, gevolg, relatie-vragen i.p.v. ruwe kennis-vragen) of zorg voor een controlesysteem.
Tip: Druk, na afloop van de overhoring, ook de studenten-PDF’s af om de leerlingen van de nodige feedback te voorzien.
WERKVORM: Al spelend evalueren
Een gewone quiz iets te saai? Voeg een competitief element toe door groepjes van leerlingen tegen mekaar te doen strijden met Space-Race. Deze werkvorm maakt gebruik van je reeds opgestelde quizzen, je kan m.a.w. zelf beslissen of je leerlingen een bepaald stuk leerstof individueel of competitief in groep wil laten verwerken/herhalen. Verdeel de leerlingen in verschillende groepen en zorg voor 1 toestel per groep. De verschillende groepen strijden tegen mekaar. Het doel? Als eerste groep zo snel en veel mogelijk goede antwoorden geven!
Tip: Voor deze werkvorm dient de projector wel ingeschakeld te worden!
WERKVORM: “The student becomes the master”
Als leerlingen voldoende vaardig zijn geworden in het gebruik van Socrative, kan je de rollen ook omdraaien. De leerling wordt leerkracht! Vraag een leerling (of een kleine groep van 2 à 3 leerlingen) om een quiz op te stellen met behulp van Socrative Teacher. Het onderwerp van de quiz bepaald de leerkracht (B.v. de actualiteit, de leerstof van afgelopen week, …). De quiz wordt gespeeld aan de start van de volgende les, volgende week krijgen ander leerlingen dezelfde opdracht. Deze werkvorm is uitermate geschikt om leerlingen op een ander manier te laten omgaan met informatie (het scheiden van hoofd- en bijzaak, het formuleren van een vraag…).
Tip: Om het doorgeven van antwoorden binnen de klasgroep tegen te gaan kan je das quiz van klas A bv spelen in klas B, de quiz van klas B in klas C… De willekeur zal leerlingen tegenhouden van vragen/antwoorden door te geven aan mekaar.
WERKVORM: Het verloop van de les bepalen
Voor sommige vakken (PAV, Godsdienst), thema’s of lesonderwerpen kan het voorkomen dat je de inbreng van je leerlingen wil betreffende bv. de lesaanpak, de werkvorm, de keuze van een onderwerp… Met behulp van Socrative is het mogelijk van alle leerlingen een eigen stem uit te laten brengen, zonder dat de ‘stille’ leerlingen overdonderd worden door de mondige leerlingen in de klas.
WERKVORM: Reflecteren
Gebruik Socrative om met je leerlingen te reflecteren op het afgelopen jaar. Stel je leerlingen vragen als: Noem 3 dingen die je dit jaar geleerd hebt. Wat was voor jou het meest uitdagende dit schooljaar? Noem drie dingen dat je hielpen het schooljaar door te komen. Wat was je favoriete klasmoment?… De leerlingen geven hun antwoord door via Socrative. De resultaten kan je als leerkracht meteen zien en je kan er meteen op inspelen. De resultaten van deze werkvorm kunnen ook gebruikt worden als reflectie voor het schoolteam zelf.
WERKVORM: TALEN – Nieuwe woordenschat inoefenen
Met behulp van Socrative kan je op een leuke manier woordenschat van een bepaalde taal inoefenen. Je geeft een woord/zin in een bepaalde taal en vraagt leerlingen, met behulp van Socrative, dit woord/deze zin te vertalen naar een andere taal (bv. Je vraagt leerlingen het woord ‘tafel’ te vertalen in het Frans). Maak hiervoor gebruik van Snelle vraag, Short Answer. De antwoorden dat leerlingen doorsturen verschijnen meteen vooraan op het scherm en je kan meteen inspelen op alle antwoorden.
Tip: Nadat je leerlingen hun antwoord via Snelle vraag, Short Answer hebben doorgestuurd kan je in de antwoorden snoeien en de overgebleven keuzes terug sturen naar de leerlingen als meerkeuzevraag. Zo kan je meteen inspelen bv. 2 verschillende schijfwijzes voor het woord ‘tafel’ in het Frans dat terug kwamen in de antwoorden van de leerlingen.
Tip: Deze werkvorm is uiteraard ook geschikt voor het herhalen van definities e.d.
Pingback: Digitale interactie met Socrative | iPad in de klas Dominicus College
Het zou beter zijn als bij meerkeuzevragen de antwoorden wat tussenruimte zouden krijgen. Nu klikken leerlingen (door snelheid of onnauwkeurigheid) wel eens verkeerd en kunnen ze niet meer terug om te herstellen.
Socrative is zich bewust van dit probleem. In de vernieuwde versie van de (web)app (momenteel in Beta-fase) brengen ze enkele nieuwe opties met zich mee. Zo kan je er voor kiezen dat leerlingen kunnen terugkeren naar een vraag om hun antwoord aan te passen.