Gratis beschikbaar op Android , iOS
en als webtoepassing
Korte omschrijving
Google Earth heeft eigenlijk geen introductie nodig. Eén van de bekendste producten van Google is ook beschikbaar voor mobiele apparaten. Google Earth bied je een virtuele wereldbol waar je verre plaatsen mee kunt bezoeken. Maar je kunt het ook gebruiken om bekende plaatsen in je buurt een virtueel bezoekje te brengen. Google Earth beschikt bovendien ook over 3D-beelden. Deze 3D beelden brengen steden als o.a. Brussel, Rome of New York helemaal tot leven!
Integratie in het onderwijs
WERKVORM: #Back2School – Kennismaken m.b.v. Google Earth
Ben je leerkracht aardrijkskunde en zoek je een originele manier om kennis te maken met je leerlingen? Maak dan kennis met je leerlingen a.b.v. Google Earth. Laat leerlingen de applicatie openen op hun toestel of open Google Earth op de pc van de leerkracht vooraan in de klas. Stel leerlingen vervolgens een 3-tal vragen zoals bv: Waar woon je? waar zou je graag eens op vakantie gaan? Waar zou je later willen werken? Waar zou je nooit heen willen trekken? … Laat de leerlingen vervolgens één voor één naar voren komen om zichzelf voor te stellen. De leerlingen gebruiken Google Earth om een locatie in beeld te brengen (een huis, straat, stad of dorp, land…), vervolgens antwoorden ze op de vraag. Voor de volgende vraag geven ze de volgende locatie in. Leerlingen leren zo tijdens de eerste les van het schooljaar meteen hoe ze met Google Earth moeten werken. Kennis waar je later op kan voortbouwen (coördinaten e.d. opvragen).
WERKVORM: Interactieve atlas
Google Earth is natuurlijk een prachtige (digitale) aanvulling op de eerder statische papieren atlas. Leerlingen kunnen met behulp van Google Earth plaatsen opzoeken (Zelfs tot op de straat met Google Streetview), hoofdsteden benoemen, coördinaten ingeven, paden uitstippelen (integratie van Google Maps)…
WERKVORM: Visuele encyclopedie
Google Earth maakt het mogelijk om informatie uit Wikipedia meteen aan je virtuele wereldbol te koppelen. Dit maakt van Google Earth een visuele encyclopedie waarmee je makkelijk geografische, demografische, … informatie verzameld van de landen, steden die je bekijkt.
WERKVORM: Geschiedenis – Maak een verhaal levendiger
Google Earth kan tevens gebruikt worden als ondersteuning bij het vertellen van een verhaal. Vertel je bijvoorbeeld een verhaal over de rondzwervingen van Oddyseus, volg de tocht van deze held op Google Earth. Het visuele en interactieve element zorgt voor een grotere betrokkenheid bij je les en de inhoud van het verhaal.
WERKVORM: Thematische kaarten
Een andere interessante toevoeging is de Galerij. De galerij is een database van thematische kaarten over allerhande onderwerpen (o.a. zakelijk en economie, cultuur en geschiedenis, wetenschap en techniek,…). Eens je gepaste kaart geselecteerd hebt wordt deze als het ware over Google Earth geplakt. Met behulp van deze kaarten kan je een heleboel informatie van Google Earth verkrijgen zoals o.a. de dichtheid van de wereldbevolking, de toestand van de koraalriffen, de gevolgen van de klimaatsverandering,…