Beschikbaar op Android , iOS
en als webtoepassing
Korte omschrijving
WordPress kennen we als dienst waarmee we een gratis weblog kunnen aanmaken en beheren. De WordPress applicatie bied je de mogelijkheid om je blog overal en op ieder tijdstip te managen. Met behulp van de applicatie kun je nieuwe pagina’s en berichten posten en beheren, reacties op je blogposts beheren, snel een foto of video toevoegen aan je blog en je statistieken bekijken (bezoekersaantallen e.d.). De WordPress applicatie is geënt op het snelle gebruik onderweg en biedt daarom ook geen diepgaande functionaliteit aan zoals we die kennen via de online toepassing (bv. visueel je blog opmaken, widgets toevoegen, gebruikers beheren,…). Deze uitgebreide functionaliteit ruilen we met andere woorden in voor gebruiksvriendelijkheid. In kader van het onderwijs is dit natuurlijk geen slechte zaak. De gebruiksvriendelijke omgeving van de applicatie maakt de leercurve van de applicatie bijna onbestaand en maakt het bijgevolg ideaal om mee aan de slag te gaan met je leerlingen.
Integratie in het onderwijs
- Een blog kan in eerste plaats gebruikt worden als digitaal portfolio, om het werk van de leerling digitaal tentoon te stellen. Een blog als digitaal portfolio gebruiken biedt enkele mooie voordelen. Zo is de blog, het portfolio, steeds online beschikbaar. Je hoeft de leerling(en) niet steeds te vragen een recente versie naar je door te sturen. Een ander voordeel is de integratie van een sociaal aspect op een blog onder de vorm van reacties die men kan plaatsen. Het sociale aspect spreekt leerlingen enorm aan en het is een leuke manier om in aanraking te komen met het werk van medeleerlingen. Het aanmaken van een dergelijk digitaal portfolio kan specifiek voor één vak zijn, leuker is echter dat het portfolio vakoverschrijdend is en dat ieder vak een bijdrage kan leveren.
Vb. Voor het vak Plastische opvoeding maken kinderen foto’s van hun kunstwerken om op hun blog te posten, voor het vak Nederlands stellen leerlingen op hun blog een recensie van een gelezen boek voor of posten een zelfgeschreven gedicht, bij het vak Natuurwetenschappen filmen leerlingen een experiment en posten deze video met een woordje uitleg op hun blog, voor het vak Geschiedenis plaatsen leerlingen een post over een historisch personage dat hen aanspreekt, …
- Om taal- en schrijfvaardigheid aan te scherpen bij leerlingen kan je hen een persoonlijke blog laten bijhouden. Deze blog hoeft niet over henzelf te gaan (privacy), maar kan gaan over een onderwerp naar keuze, een onderwerp dat hen persoonlijk aanspreekt (hobby, sport, …). Als leerkracht bepaal je de voorwaarden voor het bijhouden van deze blog (Lengte van een post? frequentie? Inhoud? …). Het is natuurlijk ook mogelijk om dit te laten doen vanuit een andere taal (bv. Engels of Frans), hierbij moeten leerlingen natuurlijk voldoende bedreven zijn in het gebruik van deze taal.
- Onderzoek heeft reeds uitgewezen dat leerlingen het best leren van elkaar. Met behulp van een blog kunnen we onze leerlingen aanzetten van elkaar te leren. Om hieraan te beginnen richt je voor ieder vak een blog op en duid je in je klas(sen) vakexperten aan. Deze leerlingen worden mede-auteur van de blog van het vak waar ze sterk in zijn en/of talent voor tonen. In eerste instantie kan je de vakexperten vragen om op regelmatige basis een bericht te posten dat aansluit bij de geziene leerstof van dat vak (Vb. voor Wiskunde, nogmaals het bewijs uitleggen, voor godsdienst een artikel uit de actualiteit dat aansluit bij de les, voor geschiedenis een artikel uit een tijdschrift over de in de les besproken tijdsperiode, …). Een andere methode gaat er van uit dat de vakleerkracht(en) hoofdauteurs zijn van de blog en dat de vakexperten op vastgelegde tijdstippen een post maken op de website (Vb. een 4-tal x per jaar). Op deze manier komt minder druk et staan op de schouders van de leerlingen. Het is natuurlijk ook mogelijk om via de blog ondersteuning te vragen over een bepaald onderwerp (via de reacties). Zo krijgen zwakkere leerlingen de kans om extra uitleg te vragen aan de leerkracht en/of de vakexperten, en de sterke leerlingen krijgen een oefening in het geven van een begrijpbare en gestructureerde uitleg. Deze werkmethode gaat uit van een grondige ICT-kennis van de betrokken leerkrachten en gaat er tevens van uit dat leerkrachten tijd willen steken in het bijhouden van een blog.
- Scholen die momenteel nog geen geen gebruik maken van een elektronische leeromgeving (zoals bv. Smartschool, …) kunnen aan de slag met een klasblog. Via deze blog kunnen aankondigen (Bv. uitstappen, vervangingen, …) gebeuren, huiswerk kan worden opgegeven, … Daarnaast kan de blog ook een brug slaan tussen school en ouders door via de blog de ouders op de hoogte te houden van het klasgebeuren (met behulp van foto’s video’s, …). Ook leerlingen kunnen een steentje bijdragen tot deze blog door het schrijven van een artikel over een bepaalde uitstap of activiteit die de klas gedaan heeft.
Nota: WordPress bracht onlangs WordPress Classrooms uit met een overzicht van de voordelen van het gebruik van WordPress voor een klas- of schoolblog
- Vakken die lange tijd één onderwerp behandelen kunnen een specifieke blog aanmaken. Deze specifieke blog handelt enkel over dat onderwerp. Deze blog kan op verschillende manier gebruikt worden. Zo kan de leerkracht deze blog beheren en deze gebruiken om materiaal op te plaatsen voor de lessen (bv. actualiteit rond milieuvervuiling voor de lessen godsdienst). Maar ook leerlingen kunnen ingeschakeld worden voor het onderhouden van een blog (bv. het oplijsten van interessante websites omtrent het oude Rome voor de lessen geschiedenis).
- Hierop aansluitend is een blog voor een specifiek project (eventueel waar meerdere leerlingen samen aan moeten werken). Zo staat steeds al het materiaal, alle informatie, de voortgang van het project steeds online. Later biedt het een mooi overzicht van hoe een bepaald project tot stand is gekomen. Bv. Een blog voor een experiment, onderzoek, eindwerk of GIP.
- In taalvakken wordt de leesvaardigheid van leerlingen vaak gestimuleerd door hen te verplichten een aantal boeken per jaar te lezen en te bespreken. Bij het opgeven van deze opdracht krijgen leerlingen vaak een ellenlange lijst boeken. Met behulp van WordPress kan je de keuze van een boek voor je leerlingen gerichter en leuker doen verlopen door het aanmaken van een online boekenclub. Maak als taalleerkracht een gratis blog aan op WordPress. Je schrijft voor enkele boeken een blogbericht uit. Hier komt de titel, schrijver, een korte inhoud in te staan. Indien leerlingen een boek moeten kiezen kan je verwijzen naar deze blog. Leerlingen die een boek kiezen dat nog niet op je blog beschreven is kan je als opdracht (in plaats van de traditionele boekbespreking) geven een blogbericht te schrijven voor dit boek met behulp van de WordPress applicatie op hun toestel (deze leerling voeg je tijdelijk als auteur toe aan je Blog). Geef leerlingen na het lezen van hun boek de opdracht hun mening omtrent het boek te noteren in de reacties bij het blogbericht van het desbetreffende boek. Toekomstige leerlingen zullen zo ook zien wat anderen van het boek vonden. Een extraatje kan aangeboden worden door ‘tags’ aan je blogberichten (boeken) te koppelen. Tags zijn kernwoorden die het boek met zich mee zal dragen. Zo kunnen leerlingen op makkelijk boeken vinden op je blog met eenzelfde kernwoorden (zelfde schrijver, onderwerp, stijl, taal, …).
- Het vak geschiedenis is vaak ondergewaardeerd omdat het steeds spreekt van lang vervlogen tijden en machtige beschavingen in een ver land. Maar geschiedenis bevindt zich overal, ook bij ons! Maak met je leerlingen een blog aan en trek op onderzoek uit naar de lokale geschiedenis. Neem interviews af met oudere bewoners, onderzoek de oorsprong van een lokale mythe/legende, bekende gebouwen, … Met behulp van de WordPress applicatie op je toestel kan je op ieder moment tekst, een gesprek, een foto of video posten op de blog. Op deze manier kan je het verleden van je eigen streek zichtbaar maken.