Gratis beschikbaar op Android , iOS
en Windows 8
Skitch? Wat is dat?
Skitch is een enorm makkelijk te gebruiken schets-applicatie. Skitch biedt je de mogelijkheid om aantekeningen (schetsen) te maken op o.a. afbeeldingen, foto’s, kaarten, websites… De annotatiemogelijkheden bestaan o.a. uit lijnen, pijlen, tekstelementen… Gedaan met schetsen? Met Skitch kan je het resultaat eenvoudig en snel exporteren via een externe applicatie (bv. Google Drive, Dropbox, iCloud…) op je toestel. De vele annotatiemogelijkheden en gebruiksvriendelijke interface maakt Skitch tot een uitstekende app voor het onderwijs!
Hoe kan je Skitch gebruiken in de klas?
WERKVORM: Kennismaking – Dit ben ik!
Origineel kennis maken met je leerlingen aan de start van het nieuwe schooljaar? Laat je leerlingen een foto of ‘selfie‘ van zichzelf trekken met hun toestel. Vraag hen vervolgens 10 kernwoorden rondom zichzelf plaatsen. Klaar? Laat de leerlingen zichzelf voorstellen a.h.v. hun creatie! Verzamel vervolgens alle foto’s van de leerlingen en maak een leuke collage om op te hangen in het leslokaal!
OF
Groepeer je leerlingen per 2 en laat hen een ieder een foto van de andere persoon trekken (het hele lichaam). Vraag hen op de foto van zichzelf te tekenen hoe ze zichzelf zien binnen 10/20/30 jaar. Laat hen vervolgens een 5-tal kernwoorden rondom zichzelf plaatsen waarin ze duidelijk maken wat voor persoon ze later willen worden. Klaar? Laat de leerlingen zichzelf voorstellen a.h.v. hun creatie! Verzamel vervolgens alle foto’s van de leerlingen en maak een leuke collage om op te hangen in het leslokaal!
WERKVORM: Feedback geven en bewaren!
Ook tijdens het schooljaar blijft Skitch een handige applicatie om op je toestel te hebben! Zo is Skitch ideaal voor het formuleren van feedback op werkjes die vroeger moeilijk(er) te voorzien waren van feedback bv. een tekening, schilderij, sculpturen… Gewoon een foto trekken van het werk van de leerling en je kan de feedback er bij plaatsen!
OF
Het is uiteraard belangrijk om leerlingen te voorzien van de nodige feedback over hun werk. Maar! Het is even belangrijk dat je als leerkracht zelf ook een overzicht blijft behouden van alle taken (en bijhorende feedback). Neem een foto van de taak (met feedback), voorzie deze eventueel via Skitch van de nodige persoonlijke notities en exporteer deze naar een opslagplaats naar keuze!
WERKVORM: Het bord digitaal!
Uiteraard kunnen ook leerlingen gebruik maken van Skitch om hun productiviteit te verhogen. Zo kunnen leerlingen een foto nemen van het bordschema en extra notities rechtstreeks op deze afbeelding plaatsen.
OF
Je kan op deze manier uiteraard ook taken verspreiden onder de leerlingen. Zo kan je bepaalde oefeningen projecteren of op bord schrijven. Leerlingen leggen dit vast via de camera en lossen de oefening op via Skitch. Zo kan je hen niet alleen een wiskundige vergelijking doen oplossen, maar kan je hen individueel een tijdlijn doen aanvullen, een kaart voorzien van kleur, een schema invullen… Leerlingen kunnen vervolgens, ter controle, hun resultaat rechtstreeks naar de leerkracht sturen.
Tip! Maak gebruik van de applicatie YouCam Snap (Android & iOS) om het bord deftig te fotograferen!
WERKVORM: Visueel leren!
Heb je de mogelijkheid om te toestel te projecteren (bv. via Google Chromecast of Apple TV)? Dan kan je Skitch ook gebruiken als digitaal whiteboard! Zo kan je eenvoudig les geven met tablet in de hand en ondertussen o.a. notities maken op het bord of aantekeningen maken op afbeeldingen en fotomateriaal!
OF
Skitch kan op deze manier ook gebruikt worden om leren echt visueel te maken! Denk bijvoorbeeld aan een les Frans waar je een foto trekt van een leerling en vervolgens via Skitch de verschillende kledingstukken begint uit te leggen. Heeft de leerling op de foto geen trui of hoed aan? Geen probleem, je kan deze er snel en eenvoudig bijtekenen. Dit stimuleert alleen maar de betrokkenheid van je leerlingen!
WERKVORM – Skitch op excursie!
Ook op excursie kan Skitch van dienst zijn om allerhande opdrachten te voltooien. Zo kan je leerlingen een heleboel opdrachten, raadsels of aanwijzingen voorzien met behulp van Skitch! Hier zijn de mogelijkheden natuurlijk enorm uitgebreid, een aantal voorbeelden:
- Een rebus dat de volgende locatie verstopt;
- Een kruiswoordraadsel met een hint naar de trekpleister;
- Een kaart met een deel van de route verborgen, aan te vullen door de leerlingen;
- …
Let op! Het bezorgen van deze opdrachten aan de leerlingen op locatie zelf vereist uiteraard wel een dataverbinding!
Maar ook het voorzien van een aantal leuke multimediale opdrachten is met Skitch op excursie niet misplaatst, bv.:
- Neem een foto van … en duid de volgende elementen aan;
- Maak een schets van …;
- Maak een originele groepsfoto met de volgende voorwaarden…;
- …
WERKVORM: GESCHIEDENIS – Een tijdlijn tekenen!
Skitch vakspecifiek inzetten in de lessen geschiedenis? Geen probleem! Eén van de grote struikelblokken bij leerlingen in het vak geschiedenis is de bewustwording van tijd en ruimte. Via Skitch kan je hen een heel eenvoudige tijdlijn doen tekenen. Start op een lege pagina, plaats een pijl en maak onderscheid tussen de verschillende perioden.
Waarom iedereen apart een tijdlijn laten tekenen? Iedere leerling herhaald op deze manier de tijdlijn, en iedere leerling heeft bovendien ook zijn persoonlijk resultaat altijd ter beschikking op zijn/haar toestel. Deze tekening kan bovendien steeds aangevuld worden en het resultaat kan rechtstreeks naar de leerkracht gestuurd worden.
Skitch in actie