Korte omschrijving
Instagram is populairder dan ooit tevoren! Met behulp van deze applicatie kan je een foto nemen en deze bewerken door het toepassen van allerlei filters. Foto’s worden meteen online opgeslagen op Instagram, maar kunnen ook gedeeld worden via externe applicaties als bv. Facebook of Twitter. Instagram moet echter niet beschouwd worden als een uitgebreide beeldverwerker! De focus van de applicatie ligt op het ‘artistiek’ maken van een foto door het toepassen van één of meerdere filters. Ondanks de beperkte opmaakmogelijkheden zijn er voor het onderwijs een heleboel opmaakmogelijkheden.
Integratie in het onderwijs
- #Back2School: Instagram your vacation – Laat je leerlingen hun vakantie uitdrukken in een reeks van 5 foto’s die ze zelf nemen.
Tip: Laat leerlingen per 2 werken!
- Digitaal portfolio – In eerste instantie kan je Instagram gebruiken om foto’s te maken (en te bewerken) om deze later te verwerken in een (digitaal) portfolio of dagboek. De applicatie is heel gebruiksvriendelijke en maakt het dus perfect om zowel in het lager als secundair onderwijs te gebruiken.
- Visuele kracht bij het presenteren – Foto’s gemaakt en bewerkt met behulp van Instagram kunnen gebruikt worden bij het presenteren. Leerlingen (of leerkrachten) geven zo een eigen toets aan de foto’s die ze in een presentatie gebruiken. Dit geeft de mogelijkheid een presentatie tot een prachtig geheel uit te bouwen.
- Bloggen – De mogelijkheid om een bewerkte foto rechtstreeks te uploaden naar verschillende netwerken bied vele kansen. Zo kan je leerlingen vragen een blog bij te houden (bv. over zichzelf om taal aan te scherpen, in functie van een eindwerk of groepsopdracht, als dagboek bij een uitstap, …). Ze hebben de mogelijkheid hetgeen ze beleven vast te leggen op foto, deze foto bewerken naar eigen smaak en deze vervolgens rechtstreeks op hun blog te posten. Dit maakt het bijhouden van een blog veel toegankelijker en dynamischer.
- Visueel leren – Instagram kan ook gebruikt worden om het geleerde of nieuwe leerstof in beeld vast te zetten. Dit kan zowel door jezelf als door je leerlingen gedaan worden. Bv. laat de leerlingen foto’s nemen van gebruiksvoorwerpen en daarnaast de naam noteren in een vreemde taal, laat leerlingen foto’s nemen van verschillende bladeren om de bladvormen te leren kennen, maak foto’s om een proces te verduidelijken of om de stappen van een proces in de juiste volgorde te zetten …
- Een eigen verhaal – Instagram kan leerlingen helpen een verhaal te vertellen. Om te beginnen geef je leerlingen en context mee, dit kunnen de meest uiteenlopende zaken zijn, bv. de eerste wereldoorlog, Anne Frank, De samenleving van de Oude Egyptenaren, De middeleeuwen,… Leerlingen trekken een foto (of meerdere foto’s) en bewerken deze zodat deze passen binnen de gegeven context (bv. zwart-wit foto voor Anne Frank, een gele filter voor de Oude Egyptenaren, …). Leerlingen schrijven vervolgens een kort verhaal dat past bij de bewerkte foto. Je kan leerlingen ook eerst laten brainstormen over hun verhaal voor ze de foto nemen, zo zal het proces vlotter verlopen.
Alternatieven
- Pixlr-o-matic
- Old Photo